Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частният случай на Велина Иванова

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на Велина Иванова от София.

След отправена покана към представител на община "Възраждане", чуваме писменото общинско становище, адресирано до предаването.

"Това е казус безизходица. От 4 месеца не срещаме никакво съдействие от община "Възраждане". Безброй сигнали сме подали със съседите, никой не ни обръща внимание. Местната администрация има едни твърдения за незаконен строеж. Казват, че е по чл. 93 в Наредба №7 към ЗУТ и че е леко слънцезащитно покритие.", разказва Иванова.


Иванова описва въпросната постройка, която граничи с нейния собствен имот. Става дума за тераса от 43 кв. м, която съседът е покрил с масивна дървена конструкция, керемиди, дограма, и 12 прозореца. Постройката се отводнява чрез улуци в имота на Иванова, като вече има топлоизолация и прокарано електричество.

Представителят на община "Възраждане" от отдел "Контрол по строителството" Христо Ковачев не обръща необходимото внимание на подадените сигнали. Недоволните съседи получават внимание единствено от РДНСК и инж. Чурилков, който изпраща служители за полева проверка. Тяхната констатация е, че постройката не е "леко слънцезащитно покритие", представлява масивна дървена конструкция.

Това, което Иванова и нейните съмишленици изискват, е да бъде организирана съвместна полева проверка, както и да бъде установено каква е наличната документация за извършване на строителство, на какви норми отговаря постройката и на какъв принцип е одобрена.


Иванова споделя, че е подала цели 23 сигнала
– до общинската администрация, до кмета и заместник-кмета на район "Възраждане",  до ДНСК и РДНСК, до дирекция "Общински строителен контрол". Сигнализирана е и дирекцията, отговаряща за паметниците на културата, тъй като имотът е в непосредствена близост до Дюлгерското здание, подчертава Иванова.

"Местната администрация се опитва всячески да узакони вече построения незаконен строеж. Институциите бездействат – опитват се да бъдат полезни на нарушителя.", смята Иванова и добавя, че беззаконието трябва да си отиде.

След отправен въпрос от страна на БНР до ДНСК, Дирекцията изпрати мейл със становище, относно незаконното строителство на бул. "Христо Ботев" № 73. ДНСК уверява, че ще бъде извършена съвместна проверка заедно със служители на Столична община, дирекция "Общински строителен контрол" и район "Възраждане". В рамките на 10 работни дни след извършване на проверката предаването ще бъдат обявени резултатите от нея.


От община "Възраждане" отговарят на постъпилото запитване с писмо. Отговорът гласи, че във връзка с постъпили жалби за незаконно строителство са извършвани проверки на място от страна на администрацията и на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата. Съставен е протокол с указания за незабавно спиране на строителните дейности до получаване на положително становище от Министерство на културата. Работна група от район "Възраждане" е в процес на преразглеждане на преписката и всички новопостъпили документи.

"Законът и Темида" ще продължи да следи казуса през първите дни на месец септември.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 

Снимки: личен архив на Велина Иванова
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Анн-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Анн-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52
Д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента?

В "Законът и Темида"  дългогодишният консултант на предаването д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, отговаря на слушателски въпроси в ефир. Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента? В отговора си д-р Колев се позовава на чл. 99 от Конституцията – разпоредбата, която овластява..

публикувано на 19.07.24 в 11:04
Отличниците в края на учебната година

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100 . Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система. От общо..

публикувано на 18.07.24 в 11:53
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11