Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветите на адвоката:

Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента?

Д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова
Снимка: БНР

В "Законът и Темида"  дългогодишният консултант на предаването д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, отговаря на слушателски въпроси в ефир.

Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента?

В отговора си д-р Колев се позовава на чл. 99 от Конституцията – разпоредбата, която овластява президента да връчи първи, втори и трети проучвателен мандат за съставяне на правителство при положение, че предходните мандати са били неуспешни. По думите на юриста в това поле се срещат две генерални концепции за функцията на президента.

От една страна, президентът трябва да е балансьор в усилията за съставяне на правителство. В този смисъл, ако политическите субекти се нуждаят от време, за да намерят пресечна точка между своите политики, е допустимо президентът да осигури това допълнително време за постигане на консенсус.

От друга страна, когато парламентарните групи не са съгласни помежду си с политиките, които отстояват, следва президентът да разпусне това Народно събрание, което не може да излъчи правителство, и да насрочи нови избори.

От сблъсъка на тези две концепции се определя така наречения "разумен срок", пояснява д-р Колев.

По думите на юриста 2-3 месеца на пръв поглед е твърде дълъг срок, но в случай, че субектите действително са в разгара на преговори и се очертава възможност за консенсус, президентът би могъл да допусне такъв срок.

"Това е изключителна рядкост и следва на президента да му се дадат доказателства за случващи се усилия за бъдещо правителство.", подчертава д-р Колев.

Отсрочката, която се иска преди връчването на втория мандат, дали се основава на промените в Конституцията от миналата година?

Цялата процедура по връчване на първи, след това на втори и накрая на трети проучвателен мандат е определена от самото приемане на Конституцията през 1991 година, отговаря д-р Колев. Промените касаят единствено и само служебното правителство, когато нямаме редовно правителство дори и след третия опит, допълва юристът.

Предстоят ли избори? 

Според д-р Колев най-вероятно се задават нови избори, но това е същността на демокрацията. "Това е един легитимен начин да излезем от създалата се ситуация.", изтъква юристът.

Повече чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Анн-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Анн-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на Велина Иванова от София. След отправена покана към представител на община "Възраждане", чуваме..

публикувано на 19.07.24 в 11:35
Отличниците в края на учебната година

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100 . Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система. От общо..

публикувано на 18.07.24 в 11:53
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11