Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен кино-литературен форум – за първи път в рамките на "Синелибри"

Снимка: БТА

На 10 октомври фестивалът "Синелибри", посветен на литературата в киното, ще открие своето десето издание. Тази година организаторите подготвят вълнуващо събитие в рамките на фестивала – Световният кино-литературен форум BOB (Based-on-Books), насочен към филмовата индустрия. В "Нашият ден" Станислава Айви разказва повече за предстоящия двудневен международен форум, който ще се проведе на 26 и 27 октомври след церемонията по награждаване.

Събитието ще събере на едно място професионалисти с опит в процеса на екранизация – от подбирането на подходящ за адаптиране текст до въпросите на авторското право и разпространението. Лектори, свързани със знакови филмови произведения, ще споделят своя опит с аудиторията, споделя Айви.

В специална пичинг сесия участие могат да вземат автори, които смятат, че тяхно произведение притежава потенциал за екранизиране. Писателите ще имат възможността да представят своята идея пред международни продуценти и представители на индустрията.

Указания за участие в пичинг сесията желаещите могат да намерят на сайта на "Синелибри", заявява Айви и подчертава, че задължително условие е владеенето на английски език, тъй като форумът ще се проведе без посредничеството на преводач.

Десетото издание на "Синелибри" отново ще предложи на българските зрители горещи премиерни заглавия и звездно присъствие, по думите на Айви. В рамките на фестивала ще се проведе и петдневен минифестивал, посветен на съвременното италианско кино.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аполония на 40

Празниците на изкуствата "Аполония" започнаха в Созопол за четирсети път. Беше издадена специално за годишнината книга със снимки и текстове, подбрани от Панайот Денев, която проследява случилото се в различните изкуства през тези години.  В нея четем написаното от проф. Пламен Джуров за списание ЛИК през 2022 година: "Артистичната среда,..

публикувано на 29.08.24 в 11:45

Започва 66-ото издание на "Яворови дни" в Поморие

Пейо Яворов, един от най-значимите български поети-символисти, напуска Анхиало, днешно Поморие, през 1898 г., но не преди да сподели със сестра си Екатерина пророческите думи: "Ти помни, че брат ти ще стане голям поет". Именно на п оморийския бряг  Яворов осъзнава своето поетическо призвание и прави истинския си дебют с поемата "Калиопа" в списание..

публикувано на 29.08.24 в 09:20

Павел Койчев – "Той и Тя" на крайбрежната алея на Созопол

Две внушителни 4-метрови фигури – мъжка и женска – изпълват окото на крайбрежната алея на Созопол. Созопол – който вече е Аполония и посреща за 40-и път Празниците на изкуствата. Тези фигури са замислени и направени в умален мащаб преди няколко години – още тогава за море.  Фигурите са от стиропор, облечени са с полиестерна смола. Цветът е сребърен..

публикувано на 28.08.24 в 16:25
Греди Асса

Виталният дух на срещата на водата и въздуха – Греди Асса на "Аполония"

Художникът Греди Асса представя на "Аполония" в Созопол своята нова изложба "Пътувания: острови, морета". Това е 40-ото издание на Празниците на изкуствата.  Творбите в експозицията са създадени специално за събитието. Подборът е специален. Тематиката е морска, а от творбите лъха ефирност и почти акварелност в маслените бои. Ето какво споделя творецът..

публикувано на 28.08.24 в 15:45

Легендите на сцената: Спомени от първите издания на "Аполония"

В импровизираното студио на предаването "Нашият ден" се проведе разговор с Маргарита Димитрова, директор на Празниците на изкуствата "Аполония", за миналото, настоящето и бъдещето на този значим културен фестивал. Празниците на изкуствата "Аполония" се организират от фондация "Аполония", създадена през 1991 г. Фестивалът, чийто първи издание се проведе..

публикувано на 28.08.24 в 10:23