Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пикът на метеорния поток Персеиди настъпва днес

Снимка: pixabay

Едно от най-ефектните астрономически събития – метеорният поток Персеиди – ще бележи своя пик в нощта на 12 август. Какво представлява това космическо явление, откъде идва името му и кога и къде можем да му се насладим, разказва астрономът Пенчо Маркишки, автор на "Гид на любителя астроном".

По думите на Маркишки метеорен поток в космическото пространство се образува от малки частици, отделили се от главата на прелитаща комета. Тези кометни опашки понякога са дълги няколко милиона километра. След като комета премине през централните части на Слънчевата система, тези частици продължават да се движат по нейната орбита в продължение на стотици години. В определени дати от годината Земята преминава през метеоритните частици по време на своята обиколка около слънцето. Когато нощите са тъмни, можем да видим в небето повишена метеорна активност. Това са така наречените "падащи звезди" или "небесни искри", допълва Маркишки.

Пенчо МаркишкиИнтензивният метеорен поток Персеиди е започнал още на 17 юли, като през втората половина на тази нощ ще е неговата кулминация.

Метеорните потоци се кръщават на съзвездията, в които се намира техният радиант – посоката, от която изглежда, че метеоритите долитат. В случая става въпрос за съзвездието Персей, пояснява Маркишки.

Високо в планината условията са най-добри за наблюдаване на космическото явление. Видимост ще има там, където няма светлинно замърсяване – в местата, отдалечени от големите градове, подчертава Маркишки.

В сряда (14 август) предстои още едно космическо събитие – Марс и Юпитер ще се озоват на изключително близко разстояние. Така нареченото "съединение" ще бъде наблюдавано в края на нощта, когато съзвездието Бик изгрява, заявява Маркишки.

Любителите на космоса, които разполагат с телескоп, пригоден за дневно наблюдение, ще могат да станат свидетели на още едно интересно явление. На 21 август при вече настъпила дневна светлина Луната ще закрие планетата Сатурн.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 

Снимки – Рixabay и Катедра Астрономия на СУ "Св. Кл. Охридски"
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Джина Дундова - Панчева

Д-р Джина Дундова - Панчева: Главоболието може да е болест, но може и да е симптом

"Главоболието може да бъде както самостоятелна нозологична единица т.е. самостоятелна болест, така много често може да бъде симптом, който придружава редица други заболявания или състояния. Много голяма е тази тема и трябва да се направят редица изследвания, за да се диагностицира даден пациент. Често това състояние може да е в резултат на..

публикувано на 12.08.24 в 11:27
Мария Маца, директор на Италианския културен институт

"Висящото кафе" е дошло у нас от Неапол

Когато попитах директора на Италианския културен институт Мария Маца за коя част от родната ѝ страна би искала да говорим, тя мигновено отсече – Кампания. Но преди да започнем разходката с нея из тази италианска област,   помолих г-жа Маца да се представи с няколко думи. Оказа се, че по образование тя е оперна певица, но преди да започне..

публикувано на 11.08.24 в 08:35

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 4 - Кризи и употреби

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 10.08.24 в 12:05

44 отбора от 33 държави участват в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

От 9 до 15 август България посреща над 200 ученици и младежи от цял свят, които ще се включат в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, създадена от българи. Бургас е домакин на форума и на 14 август ще станат известни победителите. В организацията, съставянето на задачите и журито участват водещи учени от световни университети...

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Радослав Балкански: Без математиката и точните науки няма да има развитие

Със златен медал, 3 сребърни и 3 бронзови медала, и звезда на Азия по математика приключи поредното участие на България в откритото първенство на Азия по математика, което се проведе в Сеул, Южна Корея, и приключи в края на юли.  До финала се класираха 1600 ученици от Азербайджан, Бразилия, България, Виетнам, Индонезия, Индия, Казахстан,..

публикувано на 09.08.24 в 17:30