Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 август – Международен ден на младежта

Стара Загора отбелязва Международния ден на младежта с изложение и концерт

Международният ден на младежта, който се отбелязва на 12 август, е значимо събитие, посветено на проблемите и участието на младите хора в глобалните инициативи.

За първи път този ден е отбелязан през 2000 година, след като Генералната асамблея на ООН го обявява с резолюция на 17 декември 1999 г., по предложение на Всемирната конференция на министрите по делата на младежта, състояла се в Лисабон през 1998 година.

В България този ден се чества официално от 2007 година насам и се свързва с разнообразни обществени и художествени прояви, които акцентират върху проблемите на младежите, развитието на техните лидерски умения и участието им в каузи с международно значение.

Във връзка с Международния ден на младежта на 12 август, Община Стара Загора и Международният младежки център традиционно организират концерт и изложение на младежки организации.

В разговор за предаването "Нашият ден" Нели Минева, представител на организаторите, сподели, че Младежкият център, основан през 2014 година, има за основна цел личностното развитие на младите хора, тяхното благосъстояние и социално включване. Според нея центърът е своеобразен инкубатор на идеи и инициативи, които се развиват там. Минева подчерта, че стремежът е младите хора да бъдат все по-активни и мотивирани, и че събитието е празнувано вече няколко години.

Тази година празненствата ще започнат в 18:00 часа с изложение на младежки организации, където 16 организации от региона ще имат възможност да представят своята дейност чрез специални щандове. Вечерта ще завърши с концерт, който ще започне в 20:30 часа на сцената пред Община Стара Загора.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Турнето на Б.Т.Р. вече е на родна земя

публикувано на 12.08.24 в 11:14

Български учени изследват устойчивостта на зеленчуците към промените в климата

NatGenCrop е български научен проект , който се реализира от Изследователския Център по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив. Целта му е подобряване на хранителните свойства на зеленчуците и устойчивостта им към климатичните промени. За проекта, който може да допринесе за развитието на земеделието у нас и да повиши нивото на..

публикувано на 12.08.24 в 10:48

Български поглед към Канада: Как фотообективът разкрива "далечната и близка" земя

Вера Гигова живее и работи в Канада вече 22 години, като през това време активно се ангажира с развитието на българската културна общност там. Преди около година, заедно с две свои сънароднички, тя създава фондацията "ЕлАрте" за културен обмен. На 6 август 2024 г. фондация "ЕлАрте" организира откриването на изложбата "Канада – далечна и близка"..

обновено на 12.08.24 в 10:45

Завистта и клеветата

В днешното евангелско четиво Христос излекува двама слепци и един, обхванат от бяс ням човек. За Сина Божи, Който е Лекар на душите и телата, това не е първото изцеление. Прави впечатление не отричането на безспорното чудо, а неговото обяснение. Фарисеите – учените на онова време, не искат в гордостта си да признаят очевидното и го отдават на..

публикувано на 11.08.24 в 09:15

В Бургас започна първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас започва първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI), което ще продължи до 15 август. Това новаторско събитие предоставя уникалната възможност на ученици от цял свят да съчетаят традиционния научен подход с най-новите постижения в областта на изкуствения..

обновено на 09.08.24 в 11:08