Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

45 години от откриването на Международната детска асамблея "Знаме на мира"

На 16 август 1979 г. в София е открита първата Международна детска асамблея "Знаме на мира" с  девиз "Единство, творчество, красота" и основен принцип: "Всеки може да бъде творец в Асамблеята на мира".

Асамблеята продължава до 25 август 1979 г. Организирана е по инициатива на председателя на Комитета за култура Людмила Живкова, а неин патрон е генералният директор на ЮНЕСКО Амаду Махтар М'Боу.

Участват 1100 деца от България и 1094 деца от 76 страни, които имат способности в изобразителното изкуство, литературата и музиката. Създаден е Световен детски и младежки парламент.

По време на асамблеята е открит монументът "Знаме на мира", преименуван през април 1990 г. на "Камбаните". В най-високата част на монумента са вместени 7 големи камбани с тегло от 700 до 1000 кг, символ на седемте континента на планетата. Композицията се допълва от 16 камбани от различни страни.

През май 2002 г. са поставени мемориална камбана „НАТО в служба на мира“, камбаната, подарена от папа Йоан Павел Втори при посещението му в България през май 2002 г.

На 12 юни 2004 г. в монумента е открит Пантеон на децата – жертви на тероризъм. През 1982 г. е създаден Център „Знаме на мира“.

На 30 август 1990 г. дейността на международното детско движение „Знаме на мира“ е прекратена и се закрива координационният му блок в София – Център "Знаме на мира".

През 1999 г. е създадена фондация "Людмила Живкова – Знаме на мира" – неправителствена организация, продължител на идеите на "Знаме на мира".  Под различни форми фондацията "Людмила Живкова – Знаме на мира" организира прояви в духа на детската асамблея до 2006 г.

По материали от БТА


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Срещу войната и за музиката: Историята на един украински музикант в България

Павло Христофоров е роден в Киев, Украйна, и е потомък на българи от Запорожката област.  Музикалният му път започва още на 10-годишна възраст, когато постъпва в музикално училище, а любовта му към музиката бързо се превръща в страст. Преди девет години Павло пристига и се установява в България. Въпреки че професионално работи в IT сектора, той не..

публикувано на 16.08.24 в 10:06

Допълнителното пенсионно осигуряване – какво постигнахме и какво предстои?

Неотдавна в страната ни бе завършен преглед на частното пенсионно осигуряване, извършен съвместно от няколко български институции и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). По този повод в ефира на предаването "Нашият ден" бе поканена Диана Йорданова , заместник-председател на Комисията за финансов надзор, която сподели..

публикувано на 15.08.24 в 12:29
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Избрано: Философски размисли за войната и личната свобода

През август в ефира на предаването "Нашият ден" припомняме някои от най-ярките интервюта и разговори. Такова е интервюто със Смилен Марков, преподавател по християнска философия във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", излъчено през януари. В рамките на рубриката "Разговорът" на предаването Марков предлага философски анализ..

публикувано на 15.08.24 в 11:30

Лятна връзка с България: Специалните полети, които ни връщат у дома

През лятото много млади българи, живеещи в чужбина, се завръщат в родината си, за да се насладят на топлината и атмосферата на българското лято и да прекарат време със своите близки. Програмата "Полет към дома", създадена от националния авиопревозвач, предлага именно такава възможност – да улесни завръщането на сънародниците ни за летния сезон...

обновено на 15.08.24 в 10:56
Икона Успение Богородично

Честваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица

Днес честваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица , посветен на смъртта на Божията майка. Празникът е почитан както от православните християни, така и от католическата църква. Според Светото писание на 64-годишна възраст Божията майка напуска земния живот. Богородица се молила в Елеонската планина, когато пред нея се..

публикувано на 15.08.24 в 09:25