Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От грижа за хората до грижа за словото: Пътят на д-р Христина Димитрова

Снимка: Pixabay

Д-р Христина Димитрова от Варна, позната на много хора със своята всеотдайна доброволческа работа с украински бежанци, за която беше отличена с наградата на платформата "Тайм хироус", продължава да разширява своя принос към обществото. Този път обаче тя привлича внимание в съвсем различна област – литературата.

През пролетта д-р Димитрова беше отличена от американското списание "Prodigy Magazine", като това признание я утвърди като важна част от общността на пишещите лекари в България. Освен литературната си активност, тя е ангажирана и с организацията на международен конгрес на лекарите-писатели, който ще се проведе във Варна през септември.

В интервю за рубриката “Епизоди от живота” на предаването "Нашият ден" д-р Димитрова споделя как е попаднала в международната общност на творци чрез поетесата Розария Александрова. Тя разказва, че тази общност предлага възможност за изразяване по теми, които са ѝ близки – като мира, душата и спокойствието, които са важни в контекста на съвременния свят. Именно участието ѝ в такъв тематичен цикъл е довело до наградата, която тя получава като сравнително млад автор в тази сфера.

Личен архив

За д-р Димитрова тези награди имат особено значение не само като стимул за бъдещо творчество, но и като израз на свързаност с хора със сходни ценности. Според нея тази принадлежност ѝ дава сила в моменти на съмнение или криза, когато сродни души могат да предложат опора.

Интересен акцент в разговора е виждането на д-р Димитрова, че лекарите имат уникален почерк в поезията, който е дълбок и неподправен. Причината за това тя открива в професията, където няма място за лъжи и лицемерие – елементи, които неизбежно оформят и техния литературен израз.

Обръщайки се към своите студентски години, д-р Димитрова споменава как една вечер, слушайки предаването “Нощен Хоризонт”, попада на репортаж за лекар-писател от Русе. Този момент оставя дълбок отпечатък върху нея, тъй като дотогава не е знаела за съществуването на пишещи лекари.

Сега, като част от мрежата на българските лекари-писатели, д-р Димитрова е участвала в два международни конгреса, където продължава да развива своето творчество и да намира съмишленици на глобално ниво.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избрано: Преводът – ключ към световното присъствие на българската литература

През август предаването "Нашият ден" поставя акцент върху някои от най-интересните интервюта, излъчени през годината. Разговорът този път обсъжда нарастващата популярност и предизвикателствата при превода на българска литература в чужбина. Гергана Панчева от литературна агенция "София" и преводачката Ксения Банович споделят своя опит и наблюдения..

публикувано на 22.08.24 в 11:11
Диян Стаматов

481 свободни места за училищни директори: Има ли достатъчно подготвени кандидати?

На 19 август 2024 г. приключи кампанията за набиране на кандидатури за училищни директори в България. С общо 481 свободни места в страната , въпросът дали има достатъчно подготвени и мотивирани кандидати за тези позиции предизвиква значителен интерес. В ефира на предаването "Нашият ден" Диян Стаматов , председател на Съюза на работодателите в..

обновено на 22.08.24 в 10:40

Избрано: Как да консумираме безопасно подсладители: E-sladko предлага решения

През август предаването Lege Artis  поставя акцент върху някои от най-интересните интервюта, излъчени през годината. Сред тях се откроява разговорът с Елисавета Котова , председател на Асоциацията на децата с диабет, която представи първата българска информационна платформа за подсладители – E-sladko. Целта на E-sladko е да информира хората за..

публикувано на 21.08.24 в 13:14

Лятното училище на BIRN събра журналисти от цяла Европа

Колегата Ася Чанева, участник в лятното училище за разследващи репортажи на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), сподели впечатленията си от обучението в ефира на предаването "Нашият ден". Тя се включи от Млини, селище близо до Дубровник, Хърватия, където се провежда 14-ото издание на престижното училище. В продължение на седмица..

публикувано на 21.08.24 в 10:03

Николета Атанасова: За Украйна през 2024 година

Какво не се промени и какво днес е различно в Украйна – директно включване на  Николета Атанасова в "Нашият ден" от Киев. Нагласата на хората е различна, заявява Атанасова. Докато един европеец яде кроасан и се чуди дали Украйна се нуждае от помощ, украинците загиват на фронта, изтъква журналистката.   От дистанция нещата изглеждат винаги..

публикувано на 21.08.24 в 09:40