Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жива картина на епичните Шипченски боеве

НД "Традиция" - Регионален клон "Цанко Дюстабанов" - Габрово

7
Снимка: БТА

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си? 

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата.

Антон КолевАнтон Колев, ръководител на местната организация в Габрово на Национално дружество "Традиция" – директно включване от връх Шипка преди началото на възстановката на историческите събития, в очакване на възпроизвеждане на една жива картина. 

"Нашите предци – славните български опълченци – са живи, докато ние помним тяхното дело, прекланяме се пред тях и пресъздаваме тези картини, работим за България, мислим за нейното бъдеще. Смятам, че те винаги ще бъдат живи в нашите сърца, докато това нещо се случва."

В Националното дружество "Традиция" членуват всякакви хора – по професия, по образование, по възраст, разказва още Антон Колев. "Ние сме отворена организация за всички, които обичат българската история, които ценят нашите предци и нашите близки, които са се борили за нашата свобода, за добруването на България. Нямаме ограничения по пол, вяра и всички останали неща, по които хората се различават. Имаме членове от всички краища на нашата държава. Организацията е около 1000 души имаме активни членове плюс партньорски организации – окол 2000 души с всичките ни партньори. 


В момента на връх Шипка тече бурна организация. Така че – на Шипка не всичко е спокойно. Ще пресъздаваме най-епичните боеве от 9-и до 11-и август тук на Шипка преди 147 години."

В официалната програма е отбелязано: 12 часа, жива картина от НД "Традиция" - Габрово.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – БТА, ФБ профил на НД "Традиция" - Регионален клон "Цанко Дюстабанов" - Габрово и личен архив на Антон Колев, БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Д-р Иван Христов , директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15
Илюстративна снимка

Младите герои на Шипка: Ученици изкачват стъпалата към Паметника на свободата

Ден преди кулминацията на националното честване, посветено на Шипченската епопея, ученици ще се състезават в традиционната надпревара по скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата на историческия връх. Стартът ще бъде даден днес в 10 часа. Ученици от 5-ти до 12-ти клас ще застанат на старта в подножието на Паметника на свободата, към..

публикувано на 23.08.24 в 09:45