Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години без Валери Петров: Поетът, преводачът, творецът

На днешния 27 август отбелязваме десет години от загубата на един от най-значимите български поети и преводачи - Валери Петров. Днес отново си спомняме за неговото изключително творчество, което остава като културно наследство за бъдещите поколения.

Валери Нисимов Петров, роден като Валери Нисим Меворах, е една от най-ярките фигури в българската литература. Известен и със своите преводи на произведенията на Уилям Шекспир на български език, той оставя значителен отпечатък в културната история на България. През 2003 година Петров става академик на Българската академия на науките, а неговите "Пет приказки" са включени в почетния списък на Международния съвет за детска книга.

Уикипедия

Творчеството му е необичайно разнообразно, включващо както лирична и сатирична поезия, така и детска литература, театрални пиеси и филмови сценарии. Въпреки ранната си възраст, още на 15 години, Валери Петров издава първата си самостоятелна поетична книжка "Птици към север". Със стиховете си той бързо си проправя път към литературния елит. 

Същественото му появяване на литературната сцена става с публикуването на цикъла стихотворения "Нощи в планината" в списание "Изкуство и критика" през 1940 година. По-късно той създава поемите "Палечко", "На път", "Ювенес дум сумус", "Край синьото море" и много други произведения, които запазват своята значимост и до днес.

В един от запомнящите се записи от 1982 година, съхранен в Златния фонд на БНР, поетът споделя откровено за своето творческо пътуване. Той разказва как поезията е била и остава неговата основна страст: "Най-същностното, главното, си остава поезията. Това, с което съм започнал и с което се надявам да стигна до края". В младостта си той е бил категоричен, че ще се отдаде единствено на поезията, но постепенно животът го води и към други форми на изкуство – драматургията и киното.

Слушайте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57
Най-малко двама души са били убити при руски ракетен удар по цивилна града в Кривой Рог.

Втора поредна нощ на руски удари с дронове и ракети в Украйна: Нови атаки по критична инфраструктура

За втора поредна нощ руската армия осъществява масирана атака срещу Украйна с ракети и дронове. Вчерашният ден бе белязан от удари по енергийни съоръжения и критична инфраструктура в най-малко 10 региона на страната. Ракетен удар в град Кривой Рог доведе до смъртта на двама души. Съединените щати осъдиха действията на Русия, като президентът Джо Байдън..

обновено на 27.08.24 в 09:48
Захарно сорго

Как се прави маджун от захарно сорго?

Как се прави маджун или петмез от захарно сорго? Фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство – разказва в "Нашият ден" учредителят  Апостол Апостолов .   Маджунът изчезва в нашето съвремие, тъй като малко българи отглеждат захарно сорго и познават технологията за обработката му. В миналото в много села е имало маджунарни,..

публикувано на 27.08.24 в 08:55
Снимка: naukamon.eu

Българският минен сектор пред предизвикателствата на Зелената сделка

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гостува доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара. След професионалния празник на работещите в минната и добивната индустрия той представя равносметка на случилото се през изминалата година и обсъжда предизвикателствата, които Зелената сделка и Европейският..

обновено на 26.08.24 в 11:13