Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бохемството – артпоза или политгримаса?

| обновено на 05.09.24 в 10:41
Писателско кафене, 1935 г.
Снимка: ploshtadslaveikov.com

В две предавания "Премълчаната история" продължава вглеждането в т. нар. "бохемство" – в неговите класически и соц. варианти. Говорим за местата и хората, за субкултурния контекст на явлението. В първата част участват: Мариана Първанова, автор на книги за софийската и бургаската бохема, подготвила ново издание за Варна, което скоро ще излезе на пазара.

Включва се и Петър Величков, изследовател на литературната ни история, автор на "Какво хапнаха и пийнаха великите българи", и писателят Васко Жеков, добър приятел и познайник на редица наши творци от близкото минало, свързани с общи преживявания от прочутите столични топоси на артбохемството. Той разказва за имена като Георги Джагаров, Николай Кънчев, Янко Станоев, Георги Трифонов, Павел Вежинов, Емилиян Станев и др. за техните остроумия и лапсуси.

Петър Величков прави съпоставка между бохемските настроения след Освобождението и тези след 1944 г. Мариана Първанова пък говори за местата, където са се събирали творческите кръгове, за да се отдават на дълбоки разговори или на обикновени сплетни.

Анализира се и особената връзка между желание за свобода, с което се отъждествява част от т. нар. "соц. бохеми", и непрекъснатото наблюдение на тези общности от Службите по тоталитарно време.


Бохемството – философия и практики

Във втората част участват: проф. Алберт Бенбасат, историк на книгата и автор на изследване за еротиката в българската литература, Петър Величков, автор на "Какво хапнаха и пийнаха великите българи", Марин Георгиев, създател на много мемоарни страници за негови съвременници в литературата, и Христо Стоянов, известен със скандалното си поведение преди няколко десетилетия, и с провокативните си съчинения и изказвания днес.

Петър Величков говори за Змей Горянин, Райко Алексиев и други фигури от близкото ни минало, съсредоточили в съдбата си противоречивите гримаси на времето.

Алберт Бенбасат ни припомня важни хора от култови някога места за бохемски срещи.

Марин Георгиев чете написани специално за предаването лирични характеристики на питейните навици на наши известни имена от близкото минало, а Христо Стоянов съобщава анекдотични случаи от познанствата си с представители на българските арт среди.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Археолози откриха църква, част от манастира на св. Теодосий Търновски край Самоводене

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското село Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев.  "Понякога е много трудно да разказваш как е изглеждало нещо, в случая говорим за великолепен средновековен..

публикувано на 04.10.24 в 15:25
Анелия Младенова и Йордан Младенов

Първата брайлова английска граматика – прозорец към кариерното развитие на незрящите хора

Преди броени дни, в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928", бе представена първата в България адаптирана брайлова граматика по английски език за напреднали. Помагалото на филолога и поет Майкъл Винс ще даде възможност за нови хоризонти и надграждане на основните познания, което, от своя страна, ще повиши квалификацията на незрящите..

публикувано на 04.10.24 в 08:05

Gypsy Lore Society – годишна среща в София

През далечната 1888 във Великобритания   се създава международна ромска организация, наречена Gypsy Lore Society. Целта му и тогава, а и сега, е да обединява и установява по-тесни контакти между учените, изучаващи историята и културата на ромите – и отседналите и пътуващите (роувъри и травълърс както още ги наричат). Периодично това Общество..

публикувано на 03.10.24 в 08:10
Махатма Ганди и Лев Толстой

История на ненасилието

Ако те ударят по едната буза, да обръщаш ли другата, или да биеш и ти, хем по-силно? И поученията на Исус от планината, и източните религии разсъждават над тези дилеми откак свят светува. Говорим за философията на ненасилието, може би политически най ярко въплътена от Махатма Ганди с революцията в Индия, но и за фигури като Лев Толстой, Мартин Лутър..

публикувано на 02.10.24 в 18:51
„Сказание за цар Самуил“ - маслени бои, платно, Васил Горанов

Цар Самуил – 1010 години от смъртта му

Когато става дума за българските царе и се спомене името на цар Самуил, първото, което изплува в съзнанието ни, е историята за ослепените негови войни. Едва след това се сещаме и за легендите,   разказвани за него. Тази година на 6 октомври се навършват 1010 години от трагичната му смърт. В ход е подготовката за тържественото отбелязване на тази..

публикувано на 02.10.24 в 15:10