Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единственият фестивал за българска авторска музика Rebel Rebel се завръща

Снимка: Ticketstation

За четвърта поредна година фестивалът за българска авторска музика Rebel Rebel ще събере най-доброто от алтернативната локална сцена за двудневно събитие на открито. Концертите са на 6 и 7 септември в бар "Ментол" досами самия морския бряг.

Събитието първоначално се заражда като визитка на бандите от независимото обединение на артисти "Прожектор Плюс" през 2021 г., изпълнители и композитори, за които музиката е повече от меломанска страст. Тя е смелост, свобода, бунт и приятелство. Rebel Rebel вече носи собствен заряд и добре разпознаваема за феновете музикална и лирична идентичност. А тази година четирите групи в двата фестивални дни са сред движещите стихии на родната алтернативна сцена, които носят смайваща световна енергия на живо. Нахлузили ролята на абсолютно независими единици, "Цар Плъх", Аli, Heptagram и Woomb са в афиша на второто издание на By The Sea, фестивалът – празник на таланта, оригиналната музика и позитивните вибрации, който ще пренесе бунтарския си дух във Варна.

Първи на плажа ще акостира "Цар Плъх", българският акт, който беше избран да открие за американското арт-рок трио "Палайе Рояле" в НДК. Сформирано миналата година рок трио показа муцунката си като метаморфоза и продължението на успешния алтернативен състав "Блъдръш", който бавно, но убедително павира пътя към своя успех през последната декада. Фронтменът, китарист и основен автор Коста Коларов и басистът Димитър Димов започват новото си начинание с друг барабанист – Теодор Чирпанлиев, познат и от "Куул ден", който се включва в смелия нов "Цар Плъх", за да предизвикат заедно традиционните норми. Със силна заявка в първия сингъл "Няма да се връщам", "Цар Плъх" се ангажира да пее на български, има цял куп готови нови песни и в момента подготвя първия си студиен албум, който предстои да излезе тази есен.

От Heptagram очакваме онази флуидна музикална продукция, която оставя трайно усещане за благодат. И която може да бъде разпечатана като бутилка. Звученето на групата е изпълнено с нежна психеделика, която се процежда от едно по-добро място и като цяло в компанията на тези момчета няма нужда от натоварване – необходимо е само съзерцание в сърцето на музиката. Спейс-рок групата е създадена от българския мултиинструменталист и автор на музиката - Даниел Иванов. Заедно с Борис Малеванов (барабани) и Радослав Паунов (бас), миксват алтърнатив, прог и сайкъделик рок. Имат 5 албума, всеки от които със свой почерк. Групата е позната от редица клубни и фестивални участия, сред които Europavox Zagreb, Капана Фест, Music Оf The Ages, Electric Orpheus, както и от концерта с легендарната британска формация "Парадайз лост". Последният диск на Нeptagram "Submerge" излезе през октомври 2023 година заедно с 4 видеосингъла. Пловдивчани се стремят – и съумяват, да създават повече от музика – визуалното и звуковото преживяване са неразделни, а образите доразказват там, където мелодията стихва.

Woomb е движещо се между Лондон и София дуо, съставено от младия вокалист и композитор Христо Йорданов и Георги Линев, по-добре познат от проекта си Kan Wakan, стигнал до световно признание със своите три албума. Първата им колекция от песни е деликатна смесица от електроника и дрийм поп елементи, вдъхновени от целенасочените наблюдения на общите влияния, които Йорданов и Линев намират помежду си – от "Кокто Туинс" и Бьорк, през Ник Дрейк и "Слоудайв", до Брайън Ино и "Портисхед". Тандемът успя да достигне не само до многобройна родна аудитория, но прекрачи границите на страната ни и неговият първи сингъл "Last Rays" прозвуча в ефира на Sirius XM и гръцкото OFF  Radio. И Woomb, както и Heptagram, бяха сред финалистите в категорията "Евросоник" на конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет" тази година. Честта на представят България на най-големия европейски шоукейс фестивал за съвременна поп и рок музика в Грьонинген се падна на Христо и Йорданов Георги Линев с тяхното космическо звучене, различен и ексцентричен стил. Двамата работят над дебютния си късометражен албум и се стягат за първите си изяви извън границата на страната ни.

Родните авангардисти Ali ще концентрират космическата си енергия край морето. Секстетът е в състав: Али Абдала – вокали и китара, Емил Доков – беквокали, Калоян Димитров – бас, китаристите Петар Шварц и Антони Иванов и барабанистът Орлин Станчев. Те свирят рафиниран и смел рок-ен-рол с искрени текстове и стадионни амбиции. Формацията започва своя храбър живот органично след срещата на приятели и колеги и нуждата им да запълнят празнина на музикалната сцена и в меломанските си души. Аli идват от бъдещето с категоричността на настоящето. Музикалното им приключение включва шест (от шест издадени!) сингъла № 1 в националните рок класации, лоялна фен база, няколко локални хедлайн фестивала и селекция в реклама на международна фондация "Четири лапи". Лайвът е един от последните за момчетата преди големия взрив – дебютния им албум, до чиято чиято официална премиера ни делят два месеца.

И така, Rebel Rebel се завръща с четвъртото издание на единствения фестивал за българска авторска продукция с мисия – пламъкът на независимото изкуство да бъде поддържан с цената на всичко. Хлапетата до 13 години влизат без билет, защото имат родители с добър музикален вкус, обясняват с намигване организаторите. Закриваме лято 2024-а с Rebel Rebel, с обострени чувства в сърцата и рок-ен-рол в ума, защото това е песента, която запалва пожари и променя общества. В бар "Ментол" на 6 и 7 септември. Да видим и чуем алтернативата и отговорите на правилните въпроси.

Защото - о-йе! добрата музика има значение.

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 септември 2024 г.

1 септември Свири Словашката филхармония с диригент Томаш Нетопил. 3.00 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 77. Солист: Далибор Карвай (цигулка). 3.43 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Сарабанда из партита № 2 в ре минор, BWV.1004. 3.46 часа – Еужен Сухон (1908-1993), Метаморфози. 4.18 часа – Томазо Манера..

публикувано на 31.08.24 в 10:10

Програма "Христо Ботев" излъчва директно Международния фестивал "Пирин фолк" - Сандански

От днес до неделя, в три поредни вечери, програма "Христо Ботев" ще излъчва директно от Летния театър в Сандански 32-рото издание на Международния фестивал "Пирин фолк".   Днес (30 август) това е "Детски Пирин фолк", в събота е конкурсът за "Изпълнителско изкуство", а в неделя – за "Авторска македонска песен". Във всеки от трите конкурса се явяват..

публикувано на 30.08.24 в 14:36
Константин Илиевски и Светлина Стоянова

Симфоничният оркестър на БНР поставя музикалното начало на 40-ата "Аполония"

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива официално тази вечер четирдесетото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол.  Създаден  през 1948 година, Симфоничният оркестър на БНР и до днес играе важна роля в музикалния  живот на столицата и не само. Съставът поддържа един изключително широк репертоар. Той не само..

публикувано на 29.08.24 в 14:30

Модерна Британия ни идва на крака: "Едитърс" в НДК

България най-после има потвърдена дата за отложения миналата година концерт на "Едитърс" – една от най-добрите съвременни европейски групи на живо. Куул Британия ни идва на крака за шоу в зала 3 на НДК на 29 август . Събитието е част от серията Sofia Solid , която тази година предложи силни изяви на Кори Тейлър, "Мегадет", Брус Дикинсън и "Дъ..

публикувано на 26.08.24 в 12:29
Цветан Цветанов и Людмил Фотев

Вавилонските кули на джаза и бирата

Вавилонската фонотека и Джаз+дуенде се редуват през седмица в самото ѝ начало половин час след полунощ. В изданието от 19 август бяха заедно в ефир, домакин – Цветан Цветанов, гост – Людмил Фотев. Приказката им гради с общите за джаза и бирата съставки – фийлинг, суинг и импро моменти, респективните им вавилонски кули. Става дума и за глобалните им..

публикувано на 19.08.24 в 18:28