Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраненото лице на комунистическото общество

Прожекция на "Животът си тече тихо" днес от 18 ч. в кино "Влайкова"

Кадър от "Животът си тече тихо"
Снимка: БНФ

Оправяме се към старите филмови ленти, където архивите са живи. "Terra Култура" припомня на своите слушатели филма "Животът си тече тихо" – емблематичен пример за цензура в българското кино от периода на социалистическия режим.

Оригиналното заглавие на лентата от 1957 година е "Партизани". Режисьорите Бинка Желязкова и Христо Ганев споделят леви идеи преди 1944 година, но по-късно избират да покажат истината за разпада на комунистическите идеали. Този творчески избор се оказва несъвместими с представата за новото комунистическо общество, а  Желязкова и Ганев се превръщат в неудобни за властта.  

"Животът си тече тихо" е свален от екраните, а силният отзвук от това властово решение сковава за дълго време българските кинотворци. Лентата е показана пред публика 31 години по-късно и получава голямата награда на Съюза на филмовите дейци.

Днес от 18 ч. ще се състои прожекция с дискусия в кино "Влайкова". Инициатор на програмата, припомняща българската действителност от втората половина на ХХ век, е Олег Ковачев. Той отправя покана за днешното събитие към слушателите.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галерия "Възраждане" улавя щастието вече 29 години

 "Ловец на щастие" е самостоятелна изложба на художничката Силвия Павлова в пловдивската галерия "Възраждане" , която вече 29 години улавя щастието от досега с доброто изкуство. В "Terra Култура" празнуваме заедно с галеристката и поетеса Краси Алексиева  с един разговор за непрестанното търсене на красивото. За 29 години пловдивската..

публикувано на 09.09.24 в 12:36
Изложбата „Японски импресии“

Хартиеното японско съвременно изкуство

В разгара на 35-ите Дни на японската култура се провежда пет интересни изложби. Даниела Тодорова от фондация "Аматерас" разказва не само за тях, а и за много любопитни техники в японското хартиено изкуство. Хартиеното изкуство само по себе си е необятно и интересно, а пречупени през идеите на народ с толкова дълга и богата култура е още по-интересно...

публикувано на 09.09.24 в 10:35

В София започва "Алея на книгата" – кои са акцентите?

"Алея на книгата" започва днес (9 септември) в София. Акцентите в програмата и новите инициативи в "Нашият ден" представя Десислава Алексиева , председателят на Асоциация "Българска книга". Шатрите, в които тази година се помещават над 140 издателства, вече са отворени и ще посрещат читатели всеки ден от 10 ч. в периода до 15 септември...

публикувано на 09.09.24 в 09:55

Хайде пак...

В редакция "Хумор и сатира" сме установили, че у нас, пък и по света, процесите и явленията се повтарят с учудваща упоритост. Примерите са безброй, а някои от тях можете да чуете веднага след новините в 18 часа ви предлагаме няколко летни сюжета: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по..

публикувано на 06.09.24 в 17:20

История за трансформиращата сила на любовта и приятелството

"Оскар и розовата дама" от Ерик-Еманюел Шмит отвежда зрителите на вълнуващо пътешествие, което надхвърля границите на възрастта и времето. Превод: Снежина Русинова-Здравкова Режисьор: Стефан Спасов. Сценография и костюми: Нина Пашова. Музика: Милен Кукошаров. Участват: Мария Стефанова, Радина Боршош. Това е история за трансформиращата сила на любовта..

публикувано на 06.09.24 в 15:45