Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломация в ритъма на шлагер

Паскал: Изкуството само по себе си е най-големият посланик на дипломацията

Музиката е феномен, който може да възпитава, да разказва истории, да променя нагласи и да формира вкусове. Певецът Христо Паскалев, известен  у нас и в чужбина като Паскал е живото доказателство за силата на музиката като средство за дипломация и културно общуване.

В "Нашият ден" разговаряме са Паскал за албума "Шлагерите на Европа", в който певецът изпява по една шлагерна песен от всяка от 15-те страни членки на ЕС.

Проектът е на сдружение "Спектър 21 век" и е посветен на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

В своята творческа биография Паскал създава богат репертоар от над 250 песни на повече от 20 езика, събрани в цели 11 албума. Певецът е гастролирал из целия свят и е носител на множество награди. Изявява се често пред дипломатическия корпус и пее с уважение и любов към всеки език и всяка култура.

Като разностранен и многоезичен изпълнител Паскал приема задачата да състави албума, правейки подбор сред предложенията на европейските посолства.

"Пътувайки из всички тези страни, не мога да не направя реверанс към изкуството, което е емблема.", заявява Паскал, за когото музиката е душевността на един народ.

 "Посланието на музиката е това, което представя страните. Ако дипломатите погледнат изкуството на народите, те никога няма да намесят политически форми за забрана на различните изкуства в света. Изкуството само по себе си е най-големият посланик на дипломацията.", казва Паскал, който със своя глас заличава границите.

Чуйте разговора в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

aBOVe the ROCK над Бов: Да се видим на скалите, защото ще е повече от музика

От 13 до 15 септември сред красивия пейзаж и чистия въздух на Искърското дефиле ще се проведе фестивала aBOVe the ROCK . Повече за музикалното събитие, което ще се извиси над планинското село Бов разказва в "Нашият ден" организаторът Зорница Митин . По думите на Митин посетителите на фестивала ще имат шанса да чуят разпознаваеми имена..

публикувано на 11.09.24 в 09:16

Василена Серафимова с рецитал на "Аполония"

Последният концерт в Археологическия музей на "Аполония" беше на Василена Серафимова. Световноизвестната перкусионистка завършва НУИ "Панайот Пипков" в Плевен, след което се дипломира с магистърски степени в Националната регионална консерватория във Версай и във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Специализирала е в..

публикувано на 09.09.24 в 15:05

Директно излъчване на концерти - част от есенната програмата на ММФ "Варненско лято"

През септември Международният музикален фестивал "Варненско лято" продължава с модула "Ренесансова и барокова музика" и Международен симпозиум. "И тази година сме се опитали да дадем възможност ценителите на елегантния старинен звук, да разширят познанията си за европейския музикален барок. – сподели артистичният директор на фестивала "Варненско лято"..

публикувано на 09.09.24 в 13:11

Прекарвам все повече време без инструмент, мислейки за музиката и за това какво искам да кажа чрез нея

Аугустин Хаделих е известен със своята феноменална техника, проникновени и убедителни интерпретации, и завладяващ тон. Той се изявява многократно по най-големите световни концертни сцени. Свирил е с всички големи американски оркестри, както и с Берлинската филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Концертгебау, Лондонския филхармоничен..

публикувано на 08.09.24 в 08:35

120 години от рождението на Любомир Пипков

През този месец музикалната ни и културна общественост отбелязва 120 години от рождението на бележития ни композитор, пианист и педагог Любомир Пипков. По този повод в ефира на програма "Христо Ботев" звучи много негова музика в студийни и документални записи. Общественик и творец със забелязващо се място в българската и европейската култура, възпитаник..

публикувано на 07.09.24 в 08:30