Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигиталната зависимост – реална опасност за децата

В своята книга "Дигитални зомбита" Силвия Ненова търси отговори на въпросите, които много от съвременните родители си задават, свързани с присъствието на децата ни в дигиталния свят.

"Живеем в нов дигитален свят и трябва да се откажем от някои стари мисловни модели– казва Силвия Ненова– Децата ни наистина са нови, не само, защото се раждат с технологиите, а защото идват, подготвени за тях. Пристрастяванията към дигиталното е факт. Мозъкът на едно дете, което стои пет-шест часа пред една игра, се променя морфологично. Трябва да се опълчим срещу това."

Според Силвия Ненова много хора нямат никакво решение относно начина, по който трябва да контролират екранното време на децата си.

"Бъдещето идва много бързо, ако ние не учим децата си адекватно и не ги образоваме за новото време, ще сгрешим" – казва тя – Ако ние не им покажем най-хубавото, което светът е родил, няма как да ги вдъхновим"



По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радослав Бимбалов: Много важно е да признаем злото в себе си, за да го победим

Един роман, в който Бог се обръща към човека. Сюжет, който рисува една антиутопична картина за бъдещето, но говори за днес – за всички болни теми на времето, в което живеем. В "Нашият ден" Радослав Бимбалов представя своя роман "Ти, подобие мое" , който вече може да бъде намерен на Алея на книгата. Оруел написва антиутопията "1984" през..

публикувано на 12.09.24 в 10:33

Алея на книгата приютява Първия фестивал на нехудожествената литература

В рамките на Алеята на книгата в събота и неделя ще се проведе пилотното издание на фестивала за нехудожествена литература "Наука, изкуство и култура" . Димитър Илиев , издател, член на УС на АБК запознава слушателите на "Нашият ден" с изготвената програма. Фестивалът ще се проведе в пет тематични сесии , всяка от които с двучасова..

публикувано на 12.09.24 в 09:57
Мария Колева и Емил Янев

Кое е това момиче

В епизод 554 "Трамвай по желание" среща своята публика с уникалния кърджалийски "глас на България" Мария Колева. За широката публика у нас Мария става знаменитост, след като се проявява в "Гласът на България" през 2023 г. Там кърджалийката блясва като звезда в тима "Лечев". Близките до нея обаче знаят, че първите музикални занимания на..

публикувано на 11.09.24 в 16:40

"Елизабет или Кралицата девственица" с премиера в Пловдив

От 10 до 21 септември Пловдив е домакин на 28-ото издание на Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът". След спектакъла "Без кръв" по Алесандро Барико, с който вчера беше открит фестивалът, тази вечер ще има още една премиера на домакините от Драматичния театър "Николай Масалитинов". Пиесата е "Елизабет или Кралицата девственица"..

публикувано на 11.09.24 в 13:10

Фестивалът за улични изкуства 6Fest – с пътуващи издания в София, Стара Загора и Бургас

Първият български самостоятелен фестивал за улични изкуства 6Fest разширява фестивалната си карта с пътуващи издания в София (14 септември), Стара Загора (20-21 септември) и Бургас (11-12 октомври) . Така градовете с издания на 6Fest за цялата фестивална история от 2017 г. насам са вече 7. "Още от втората фестивална година се роди мечтата ни..

публикувано на 11.09.24 в 12:17