Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на художника Константин Щъркелов за деца

Снимка: fundrazr.com

Третата книга от специалната детска поредица на "История на изкуството за любители" е посветена на художника Константин Щъркелов, наричан "Царя на акварела". Първите две разказваха за живота и изкуството на Владимир Димитров-Майстора и Иван Милев. Според Кристина Тужарова, автор, илюстратор, графичен дизайнер и лектор в едноименната инициатива, този жанр е много развит в европейските музеи. "Има много начини да бъде представен един художник като за деца- казва тя - може да бъде артистична интерпретация или пък  документална книга"

"Константин Щъркелов е великолепен акварелист и през целия си живот е в синхрон с природата. Изкуството му не се променя от началото до края – разказва Кристина Тужарова – той рисува портрети, цветя, има много интересни рисунки от войната, не е само пейзажът неговият фокус. Той наистина твърди, че когато рисува чува музика, обичал е да римува, писал е стихове. Искам да покажа на децата, че между различните изкуства има връзка и не трябва да се страхуват да опитват"

Книгата разказва и историята за създаването на известната българска рапсодия "Вардар", която се ражда от общуването на Щъркелов с Панчо Владигеров в Берлин. Чуйте Кристина Тужарова в "Артефир".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Изглеждам и съм": модата като провокация от Мариела Гемишева

"Изглеждам и съм" е инсталация пърформанс , посветена на концептуалната мода , която ще бъде представена единствено на 18 октомври в галерия "Структура" . Неин автор е доц. д-р Мариела Гемишева , моден дизайнер, артист и преподавател. Пърформансът ѝ представлява скулптурна композиция от живи модели, облечени в последната модна колекция на..

обновено на 15.10.24 в 10:04

"50 години по-късно" – юбилейната изложба на специалност "Рекламен дизайн" при НХА

Националната художествена академия представя юбилейната изложба на специалност "Рекламен дизайн" – "50 години по-късно" в галерия "Академия". Експозицията включва проекти за рекламни пана и пластики, рекламни витрини, рекламно-експозиционни щандове, проекти за търговско-промишлени изложения, за търговско-рекламни пространства, изложбени..

публикувано на 15.10.24 в 08:00
Фабриките на Оскар Шиндлер

Списъкът на Шиндлер – между реалността и киното

Фабриките на Оскар Шиндлер в Полша, Варшава, са мястото, където филмите придобиват реално изображение и също едно по-тризмерно и реално осъзнаване за реалните събития.  Едно от културни места, които посетихме, заедно с младите победители от ежегодния литературен конкурс на Центъра за еврейско- българско сътрудничество "Алеф", оставили у..

публикувано на 14.10.24 в 17:35
Музей Корчакянум

Януш Корчак – усмивка сред децата, дълг пред обществото

Музей Корчакянум, бившият Дом за сираци на Януш Корчак, е място, на което ни посреща Марта Чешелска. Изключителна жена, отдадена  на това да предава историята за Януш, неговия дом и неговата личност. Освен със страстта, с която пламти, в своя разказ тя демонстрира своята отдаденост извън зоната на комфорта си.  Въпреки своите затруднения..

публикувано на 14.10.24 в 17:20
Иван Момчев (вляво) и Емил Янев

Да търсим знаците

В епизод 561 "Трамвай по желание" представя на своята публика последните исторически издирвания на кинорежисьора и писателя Иван Момчев. В присъщия си стил той е сътворил истинска кинодраматургия за премълчаната летопис в българската история. Това не е религиозен, нито научен труд, но съдържа по малко и от двете, уточнява авторът. Заглавието на..

публикувано на 14.10.24 в 15:35