Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София

Снимка: Voodoo Rhythm Records

Създателят на легендарния рокендрол лейбъл Voodoo Rhythm Records (Берн, Швейцария) и one man band № 1 в света пристига у нас на 17 септември, вторник, точно десетилетие без един месец след първата си визита в София – отново по покана на серията "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев".

Какво да очакваме? Примитивен рокендрол и госпъл-блус-траш! Сюрреалистичен подход към темата за кръвосмешението, без оглед на резултатите! Вътрешни диалози с Дявола и покаяние под отблясъка на швейцарско джобно ножче! Еinstürzende Neubauten с привкус на Бил Хейли и Робърт Джонсън!... Надали съществуват думи, които да опишат съприкосновението с музиката на Reverend Beat-Man. И не, тук не става дума просто за един странен и страшен човек със свещеническа якичка, налудничав поглед и още по-налудничави истории, претворени в двуминутни хитове. Тази музика си има послание. И ако трябва да цитираме самия Бийт-Ман, обяснението е кратко: "Бих премахнал алчността, собствеността, омразата и парите. И бих ги заменил с повече любов и рокендрол"... Между другото, ето как звучаха (и изглеждаха) нещата на софийска сцена преди десетилетие…

Reverend Beat-Man от Брен, Швейцария, по паспорт Бийт Целер, известен в миналото и като Lightning Beat-Man (Повелителя на wrestling rock’n’roll-a), фронтмен на легендите The Monsters (с които беше и в София (полу)инкогнито само преди година), барабанист на Die Zorros и създател на най-важния траш-госпъл-блус-рокенрол лейбъл в Европа Voodoo Rhythm Records, пристига в София точно 10 години след първия си концерт у нас (и тогава - по покана на "Аларма Пънк Джаз") – директно за Деня на София!

Непосредствено преди концерта (както вече стана традиция) от 19.00 ч. на терасата пред "Сингълс" (по инициатива на Daydreaming Records & Books) ще звучи музика от Voodoo Rhythm Records – групи и артисти от величината на The Dead Brothers, The Pussywarmers, King Automatic, Hipbone Slim, Movie Star Junkies, Mama Rosin, Thee Butchers Orchestra, Джери Джей Никсън, Бонб Лог III... и някои по-нови като Goblin Shark, Angry Zeta, The Budget Boozers – въобще, един безкраен списък от ъндърграунд герои, без чието творчество дяволската музика би била далеч по-малко дяволска.

Тази седмица излезе новината, че през ноември, два месеца след концерта в София, на Reverend Beat-Man ще бъде връчена и Наградата за културни постижения на Кантона Берн. А ето какво казват за музиката му някои любими съвременни рокендрол музиканти:

*** "За мен има само един Преподобен... и това е Бийт-Ман"Dead Elvis (Нидерландия)

*** "Rev Beat-Man е отвъд емоционалното поле на съществуването и физически той е монумент на тотална концентрация на мистична енергия и озарение от силата на рокендрола"Human Trash (Бразилия)

*** "Бийт-Ман: Един човек, един барабан, една китара, един ГЛАС, 10 000 причини да промиете душата си и да го последвате в Ада!"King Automatic (Франция)

Вратите на клуба ще отворят официално в 21.00 ч., а Негово Преподобие ще излезе на сцената точно в 21.00 ч. – с електрическа китара, навързана към поне три усилвателя, барабани, мощното си гласище и историите си за любов, смърт и Дявола.

След него – около 23.00 ч. – на сцената ще излязат и неговите сънародници - ейсид-техно-рейв-пънк триото Serotonine – за пълнометражен (лайв афтър / афтър лайв) концерт, който ще продължи до след полунощ, както са обещали.

По БНР можете да слушате музика на Преподобния Бийт-Ман и интервюта с него в следните предавания:

• "Аларма" по програма "Христо Ботев" (днес, петък – 13 септември) от 21.30 до 23.00 ч.

• "Пулсиращи ноти" по "Хоризонт" (понеделник – 16 септември) от 22.05 до 23.00 ч. 

• "Аларма Югозапад" по Радио Благоевград (пак понеделник – 16 септември) от 23.05 до полунощ (като в това предаване конкретно ще звучи и интервю с Дани Диглер от Serotonine).

На примитивния блус и госпъл-траш-рокендрола от Кантона Берн до Нова Зеландия и от Тайланд до Аржентина, както и по-конкретно на откривателството като водещ принцип на Voodoo Rhythm Records, е посветено и изданието на "Вавилонската фонотека" по програма "Христо Ботев" в неделя срещу понеделник (16 септември) от 0.30 до 3.00 ч. след полунощ.

ПЛАКАТ: Voodoo Rhythm Records

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Quarto Chamber Orchestra

Quarto Chamber Orchestra и Йордан Камджалов празнуват рожден ден в зала “България”

20 години ще отбележи на 16 октомври Quarto Chamber Orchestra – един от най-успешните български състави за класическа и съвременна музика, доказал се с изключителни участия на международната сцена.  Рожден ден има и Татяна Тодорова – водач на виолите в Quarto Chamber Orchestra. В същия ден е роден маестро Йордан Камджалов, носител на многобройни..

публикувано на 15.10.24 в 16:55

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 октомври 2024 г.

16 октомври Свири Филхармонията на БиБиСи с диригент Джон Сторгордс. 3.00 часа – Джералд Бари (р.1952), Тапите за уши на Кафка (Kafka’s Earplugs). 3.15 часа – Уилям Уолтън (1902-1983), Концерт за цигулка. Солист: Джеймс Енес (цигулка). 3.46 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Алегро асаи из Соната за цигулка № 3 в До мажор, BWV 1005. Изпълнява..

публикувано на 15.10.24 в 08:05

Интелигентно и атрактивно решение на Вагнеровия "Зигфрид" в Кралския театър "Ла Моне"

Голямата изненада при обявяването на новия сезон на Кралския театър "Ла Моне" през април бе новината, че последните две творби от тетралогията "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер няма да бъдат поставени от режисьора Ромео Кастелучи, който през миналия сезон вече реализира в Брюксел "Рейнско злато" и " Валкюра". Причините за оттеглянето на..

публикувано на 13.10.24 в 08:05

Ричард Тъкър като Алваро в "Силата на съдбата" от Верди

Паметен запис за RCA от 1964 година, който ще си припомним в съботната вечер. Алваро е една от коронните роли на легендарния американски тенор. Една от 29-те, които предизвикват еуфория сред публиката в Метрополитън опера. От дебюта на 25.01.1945 като Енцо в "Джоконда" на Понкиели, до внезапния край на 8януари тридесет години по-късно. В Ню Йорк..

публикувано на 12.10.24 в 08:05

"Варварските цигулки" с 6 концерта у нас през октомври!?

Съвсем скоро слушателите на фолклорни предавания по програма "Христо Ботев"се срещнаха с Димитър Гугов – гъдулар и създател на "Варварските цигулки". Поводът беше дебютната му изява през месец май с Оркестъра за народна музика на БНР, като солист в "Музика в портрети"– един от проектите на радиовиртуозите. Тогава с него поговорихме за творческия му..

публикувано на 10.10.24 в 08:32