Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Токио до София: Глобалното пътешествие на 3D mapping артистите

Как митът за Нарцис се превърна в светлинен спектакъл? (видео)

| обновено на 26.09.24 в 12:55

Представете си една историческа сграда, която внезапно се разпада пред очите ви, само за да се събере отново в нови, причудливи форми, обагрена в ярки цветове и озвучена с мощни мелодии. В съвремието сградите вече не се възприемат единствено като структури от бетон и стомана, а по-скоро като платна, върху които въображението може да се изрази по новаторски начини. Модерното изкуство излиза извън рамките на галериите и музеите, оживявайки върху фасадите на сградите с помощта на светлина и звук.

Какво е да носиш светлина върху сградите на света? На този въпрос отговориха Катрин Красимирова, Христина Иванова и танцьорката София Христова в интервю за рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Трите артистки споделиха впечатленията си от участието в един от най-големите фестивали за 3D mapping в Токио - "One minute projection mapping".

"Изкуството 3D mapping не просто украсява сградите, но ги и съживява. То може да бъде практикувано върху всякакви обекти", обясняват те. Техният проект се включва в конкурс, подобен на фестивала "Лунар" в София. За трета поредна година те участват в този голям международен фестивал, който съществува вече 12 години. С гордост споделят, че за втори път успяват да спечелят втора награда, използвайки различни подходи.

"Тази година решихме да изпробваме генерално различен подход, който ще даде тласък и в бъдеще като посока за правене на mapping", разказват те. Интересното този път е, че са решили да снимат самия материал и от него да създадат илюзия за пространство на сградата, включвайки живо тяло в него. Така са успели да създадат пространство, сякаш всяка част на сградата е затворена кутия.

"Идеята за снимките беше да бъдат направени в аквариум, напълнен с вода, а танцьорката София Христова да бъде вътре", разкриват те за интересния творчески процес. Всичко започва с вдъхновението от мита за Нарцис и Ехо, като дамите решават да пречупят мита и да направят така, че София да бъде Нарцис в проекта.

Тяхното иновативно и завладяващо изкуство продължава да носи светлина и живот на сградите по целия свят, превръщайки ги в платна за създаване на нови, фантастични реалности.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възрастните хора и дигиталните медии и обучение

По-уязвими ли са поколенията, израснали преди интернет, към фалшиви новини, пропаганда, конспиративни теории и здравна дезинформация?  Конференцията "Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните", организирана от фондация "Глобални библиотеки" - България , беше посветена на..

публикувано на 19.10.24 в 16:54

Рабиша, селото в което се живее трудно

Село Рабиша се намира в община Белоградчик, област Видин и е известно с пещерата "Магура", която се намира на 3 километра от селото и с най-голямото по площ вътрешно езеро у нас – Рабишкото езеро. Според последното преброяване в Рабиша живеят 245 човека. Преди 90 години жителите на селото били 1296. Църквата "Свети пророк Илия" е построена..

публикувано на 19.10.24 в 08:15
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

За дискриминацията – тормоз, преследване, подбуждане

В рубриката "Съветите на адвоката" на юридическото предаване "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация, дългогодишен консултант на предаването, отговаря в ефир на слушателски въпроси. Петър Ненов, София: С оглед на обстоятелството,..

публикувано на 18.10.24 в 15:00

Персонализирана терапия за рак: Български изследовател сред водещите млади учени на света

Иновативното проучване на лечение на рак на гърдата, ръководено от д-р инж. Веселина Узунова, ѝ донесе място сред топ 30 финалисти в световния формат на Програма "Най-изявените млади личности на света" за 2023 г., организирана от Международната младежка камара – България (JCI Bulgaria). Проучването ѝ в областта на туморната нанотераностика следва..

обновено на 18.10.24 в 12:40
адв. Петър Николов, Анелия Торошанова, адв. Елка Пороминска и адв. Деян Драгиев (от ляво надясно)

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата?

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата? Какви изисквания има нормативната уредба на Европейския  съюз по отношение на защитата на важни, според договора на функционирането на ЕС, принципи и права, във връзка със съдебните разноски и възнагражденията на адвоката? За справедливата и балансирана законодателна уредба – една..

публикувано на 18.10.24 в 12:35