Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Серги Кузян: Нашата задача е да помагаме на въоръжените сили на Украйна

Търсим механизми държавата да мотивира хората да постъпят на служба

В контекста на войната на Русия в Украйна Олесия Хориаринова, съосновател на Украинския център за сигурност и сътрудничество, и Серги Кузян, негов председате, споделят в "Мрежата" украинския опит за начините на ненасилствена мобилизация, подготовката на цивилните граждани за евентуална агресия от страна на чужда държава, а също и как всеки гражданин може да се включи с някаква помощ за фронта по свой избор.

Олесия Хориаринова: "Ще говорим за набирането на кадри и за актуалните нужди на Украйна, защото това е включване на по-широки маси от населението към силите на отбраната на нашата държава. Разглеждаме това в по-широк контекст поради това, че войната и агресията на Русия срещу Украйна е първата стъпка и не си струва да се очаква облекчение за това какво ще се случи по-нататък. Например, че агресорът ще престане да иска територии и да завзема чужди държави. Разбираме, че това е тема, която ще е актуална в следващите години за по-голямата част от Европа. Именно включването на хората.

След Втората световна война хората се отпуснаха, не са свикнали на военни конфликти, но вече е необходимо включването на широки маси. Това е нещо, в което Украйна е първопроходец, независимо дали искаме или не искаме.

Готови сме да споделим опита си, който въвеждаме сега при нас, за да може Европа по-широко да се подготви за агресия от страна на Русия в най-близко бъдеще.

Защо темата за набирането на войници е актуална за българите и за други страни, защото, ако аз живеех в България, щеше да ми е странно защо трябва да ме интересува, че в Украйна търсят начин да набират хора в армията и мислят за това. Това е деликатен въпрос.

Ние минахме през това в началото на пълномащабното нахлуване на Русия у нас, когато всички украинци се хвърлиха към военните окръжия, взеха оръжие в ръце и отидоха да защитават страната си. Тази вълна премина и сега преминаваме към рутината и към изграждането на система, която да работи десетки години напред. Т.е. да разясняваме защо хората трябва да защитават страната си и да влизат във войската. Как да формираме тази система. Това трябва да започне още от училище, от образованието, после в университета и по-нататък – може да има включване в отбраната на държавата. Това въвеждаме ние и споделяме, и каним хората да се запознаят как протичат процесите при нас."

Серги Кузян и Николета Атанасова

Серги Кузян: "Ние от Украинският център за сигурност и сътрудничество се готвихме за такова развитие на събитията със съответната нормативна база – това е Законът за националната съпротива, който беше създаден още през 2021 г. преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Създадохме на национално ниво Териториална отбрана, Силите на съпротива и обучението на цивилното население. Т.е. подготовката им за евентуална война. Ние станахме съветници на силите на Териториалната отбрана и към днешния момент Териториалната отбрана вече е организирана.

Откакто през 2022 г. Путин обяви своята мащабна мобилизация, видяхме с какви огромно сили те разполагат, и затова бяхме принудени да създадем система за собствена мобилизация. И ако Путин предлага огромни пари от нефт, газ на наемниците си, ние нямаме такива пари да предложим на нашите граждани.

Затова мобилизацията, която тече при нас и ще продължава, в нея трябва да търсим механизми, по които държавата да мотивира хората да постъпят на служба, за да може всеки да избере мястото си в силите на отбраната, където да бъде максимално полезен.

Ако е шофьор, може да бъде използван по специалността си, ако е лекар или счетоводител – също.

Във всяка армия воюват не повече от 30% от целия личен състав, но в армията има място за всеки и това е ключовото послание относно набирането. Руснаците и тяхната пропаганда насажда в главите на хората, че армията е нещо страшно, където веднага ще те убият или осакатят. Това не е така. Разбира се, безусловно войната е смърт и осакатяване и има много загинали, но все пак повечето са живи и продължават да служат.

Нашата задача е да помагаме на въоръжените сили на Украйна. Колкото повече хора са във въоръжените сили, толкова по-бързо ще се извършват ротациите, толкова по-качествен ще е личният състав и боеготовността на нашата армия. Макар че нашата армия ще е по-малка, тя ще е по-качествена, а качеството е най-важното. Затова искаме да формираме такава система, в която хората разбират, че с труда си могат да бъдат полезни конкретно – там, където те изберат. Правим кампания, която да популяризира армията и службата в нея. Това е и борба с руската пропаганда, която е пръсната по целия свят. Ако постигнем пълно изключване на руската пропаганда, това би била първата стъпка към пълната победа над нея."

Превод от украински език Албена Стаменова

Снимки – личен архив


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование и архитектура

Какво е бъдещето на архитектурата? Изчезва ли архитектурата на миналото и как мислим за нея днес? Проблемите на материалната среда около нас са и проблеми на образованието на архитекта, казват нашите събеседници: арх. Виктор Дамов, арх. Теодор Узунов, арх. Диана Манолова и арх. Дана Пейчинова от Фондация Underschool_. Те споделят: "През..

публикувано на 30.09.24 в 16:23

Кои са регистрираните религиозни общности в България?

Човекът като Божие творение е уникален, но едва ли би могъл да се възползва от този дар, ако не се познава. Човешкият живот би бил ужасен ад, ако той премине в разпра, както със себе си, така и със себеподобните си – различни, но само по вяра, раса, пол и език. Ето защо ние ще се стремим да приобщаваме другостите, за да бъдем заедно, така..

публикувано на 30.09.24 в 15:10
Проф. Адил Наджам

Проф. Адил Наджам: Живеем в свят, който се определя от разделението на хората

За разделението на хората и силата на преговорите или как обществените медии дават пространство на обществото да говори със себе си – разговор в "Нашият ден" с проф. Адил Наджам , глобален президент на WWF International, почетен декан и преподавател по международни отношения в Бостънския университет, САЩ. Проф. Наджам гостува в България по..

публикувано на 30.09.24 в 10:18

Между два свята: Ролята на жестовия преводач в ежедневието

Ден след Международни яден на глухите хора ви срещаве със Силвия Маринова, жестов преводач с повече от 35 години опит.  Тя не разглежда своята професия просто като работа – за нея тя е лична мисия, започнала още в детството ѝ. Описвайки своя житейски път, Силвия споделя: "Жестов преводач съм с повече от 35 години стаж. Първото ми образование е..

обновено на 30.09.24 в 10:07
София Якоч

Антон Митов представя: София Якоч – с любов към България

София Якоч е унгарка, но говори прекрасен български език, защото е израснала в България. Бащата на София – Даниел Якоч, професор по славянски езици, е преподавал унгарски език у нас, за да може да научи български. Автор е на учебник по унгарски за напреднали. София е работила като преводач в полицията и в туризма. Сега работи в логистична фирма. И..

публикувано на 30.09.24 в 09:51