Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прилича ли Киргизстан на Швейцария

10
Бишкек
Снимка: Магдалена Гигова

Неотдавна бях в Киргизстан и там почти всички ме питаха "Била си си в Швейцария?". Защото някои гости сравнявали природата на далечната азиатска страна с държавата на шоколадите и Алпите. Да, наистина в Киргизстан има ледници, върхове седемхилядници, тучни ливади с щастливо пасящи крави, овце и кончета и бистри реки, от които с наслада да пиеш. Обаче още не са осъзнали, че това е националното им богатство и трябва да го рекламират, но и да предложат обслужване на швейцарско ниво. Не че младите ми екскурзоводи с добър английски и отличен руски не се раздаваха сърцато, особено когато трябваше да ме окуражават да долазя в края на 32-те си хиляди крачки дневно из планините. Днес ще ви разкажа за своите приключения.

Киргизстан по площ е малко по-голям от България – около 200 хиляди кв.км. Населението е над 6 милиона, милион и половина от които живеят в столицата Бишкек. Чух виц, че държавата олицетворява трите кошмара на Съединените щати накуп - цял народ от мюсюлмани с дръпнати очички, които говорят руски. Планинските склонове са основно на масивите Тян Шан с най-висок връх Победа или Дженгиш Чокусу – 7439 м. Затова туристите са предимно алпинисти, но и аз, виден кашкавал турист стигнах до водопад, разположен по-високо от връх Мусала.

В 4.10 часа сутринта кацнах в Киргизстан. В 8 вече пътувах съм природния парк Ала-Арча на двадесетина километра от столицата Бишкек. Надморската му височина е 4860 м и заема площ от над 17 хиляди хектара. Името на парка, преведено от киргизки език, означава "пъстра хвойна" в чест на дървото, което се среща  почти на всяка крачка.


Резерватът има две зони – за активен отдих и за спокойствие. Само в първата се допускат туристи, но тя заема едва 5% от общата площ на националния резерват, в който се въдят 161 вида растения. Най-известни са червено и бяло лале, иглика и незабравка. Най-популярните животни са пеперудата лястовича опашка, скалният орел, снежният лешояд, туркестанският рис и снежният леопард. Нямаше да имам нищо против да срещна очи в очи истински барс – снежен леопард, но уви, видях само дружелюбни червени катерички, които гледат на посетителите като на ходеща шведска маса и не се боят от тях.

За туристическата зона мога да кажа само, че е доста стръмна и без щеките (и доста пъшкане) нямаше да стигна до скалата Разбито сърце – разполовен на две камък, нито до площадката Тепши на 3000 метра. А малко по-нагоре бе Водопадът, от който (честно казано) очаквах повече.


В "Златният телец" на Илф и Петров има епизод, в който двама нещастни братя кореспонденти измислят легенда, според която името на езерото Исък Кул се превежда като "Сърцето на красавица, склонна към измяна". Всъщност, на киргизки "Issyk-Kul" означава просто "горещо езеро". Легендата за красавицата и нейното сърце съществува, но в друг вариант. Богат сластолюбец не успял да прилъже с подаръци, злато и мили думи хубавата дъщеря на бедния ковач и наредил да я откраднат със сила. За да спаси честта си, тя отворила прозореца на двореца му и скочила в пропастта, на чиито ръб бил кацнал палатът на богаташа. Тогава планините затрещели, стените рухнали и в долината нахлула вода, която не оставила следа нито от богаташа, нито от неговите владения. Така се появило Исък Кул, второто по големина високопланинско езеро сред Титикака.

Исък-Кул
Какъв е водоемът, който ученият Петър Семьонов Тиан-Шански поетично нарича "скъпоценен аквамарин, обрамчен от заснежени планини"? Исък Кул изобщо не отговаря на името си. През лятото се затопля само до +20°C (в плитките заливи достига +24°C). Но е "горещо", защото никога не замръзва през зимата. Това се дължи на минерализацията на водата, която я прави леко солена. Исък-Кул е безотточно. В него се вливат около 80 реки и потоци и нито един не го напуска. Изпаряването на водата е довело до постепенно натрупване на соли в нея. Но не можете да ги усетите, ако решите да си близнете. Животните също без проблем утоляват жаждата си.

Кадифеният сезон в Киргизстан започва на 25 август. Водата в езерото най-накрая се сгрява. И от 16 градуса става около 20. Ако в началото на септември въздухът захладнее, тя остава топла. Относително, де. Нали се сещате, че едва натопих палците на краката си. Докато местните скачаха смело в езерото и пръхтяха доволно.

На плажовете на Исък Кул никога не е горещо, дори и да е +30°C, защото въздухът е сух, планински, много подходящ за слънчеви бани. И за изгаряне. Но пък от плажа с естествен пясък се съзерцават заснежени върхове.

На връщане опитахме местното ястие каттама, което си е малко по-плътна катма или по-скоро нещо като гьозлеме, което се сервира с пресен каймак.

Макар основните забележителности на Киргизстан да са под формата на планини, да не си помислите, че столицата Бишкек е за пренебрегване. Едно от местата, които трябва да се видят там е живописния и вечнозелен булевард Еркиндик – в превод от киргизки Свобода. През 1883 година известен руски ботаник засажда оформя алея и засажда два реда сребристи тополи. В началото на ХХ век ги заменят с дъбове, които хвърлят сянка и до днес. Старинни постройки от първата половина на миналия век приютяват държавни институции, университети и банки.

Недалеч е дъбовият парк. Дърветата, засадени през 1890 неотдавна отбелязаха стотната си годишнина. В музея на скулптурата, разположен на открито забелязах паметник на жена. Оказа се Курмажан-датке, предводителка на алайските киргизи, управлявала народа си четири десетилетия. И влязла в историята като смел, великодушен и невероятно мъдър владетел. Генерал Гурко (да, същият от Руско-турската освободителна война)  оценил качествата ѝ по достойнство. На нейно име има международна премия, а образът ѝ изглежда добре върху банкнотата от 50 сома (местната валута).


Сърцето на Бишкек е централният му площад Ала-Тоо с монумента на героя от националния епос Манас, защитавал киргизките земи. Ако човек вдигне глава нагоре, ще разбере защо двама войника стоят като истукани пред един стълб. Оказа се 45-метров пилон, на който се вее киргизкия флаг. Когато бях в Бишкек, площадът бе окупиран от мажоретки, състави и хорове, които репетираха за Деня на независимостта. Слава Богу, Държавният исторически музей работеше, та успях да обходя част от осемте му хиляди квадратни метра площ  и да науча доста за миналото на страната.

Краката сами ме заведоха до Ошския пазар, един от най-големите в Средна Азия. Логично! Убедена съм, че тържищата са най-пъстрия и ароматен начин да опознаете един народ. Едва устоях на изкушението да напълня куфара си с плодове и зеленчуци, които миришеха на "истинско". Не устоях и приех поканата на продавачите да опитам от ядките, сушените плодове, брашнения десерт тан-мошо, бонбоните със сусам кант, бисквитките чоймо токоч, сместа от мед и ядки, наречена жансак, и много други. За битака в Бишкек, наречен Съветския пазар ще ви разказвам друг път.


Снимки: Магдалена Гигова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Археолози откриха църква, част от манастира на св. Теодосий Търновски край Самоводене

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското село Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев.  "Понякога е много трудно да разказваш как е изглеждало нещо, в случая говорим за великолепен средновековен..

публикувано на 04.10.24 в 15:25
Анелия Младенова и Йордан Младенов

Първата брайлова английска граматика – прозорец към кариерното развитие на незрящите хора

Преди броени дни, в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928", бе представена първата в България адаптирана брайлова граматика по английски език за напреднали. Помагалото на филолога и поет Майкъл Винс ще даде възможност за нови хоризонти и надграждане на основните познания, което, от своя страна, ще повиши квалификацията на незрящите..

публикувано на 04.10.24 в 08:05

Gypsy Lore Society – годишна среща в София

През далечната 1888 във Великобритания   се създава международна ромска организация, наречена Gypsy Lore Society. Целта му и тогава, а и сега, е да обединява и установява по-тесни контакти между учените, изучаващи историята и културата на ромите – и отседналите и пътуващите (роувъри и травълърс както още ги наричат). Периодично това Общество..

публикувано на 03.10.24 в 08:10
Махатма Ганди и Лев Толстой

История на ненасилието

Ако те ударят по едната буза, да обръщаш ли другата, или да биеш и ти, хем по-силно? И поученията на Исус от планината, и източните религии разсъждават над тези дилеми откак свят светува. Говорим за философията на ненасилието, може би политически най ярко въплътена от Махатма Ганди с революцията в Индия, но и за фигури като Лев Толстой, Мартин Лутър..

публикувано на 02.10.24 в 18:51
„Сказание за цар Самуил“ - маслени бои, платно, Васил Горанов

Цар Самуил – 1010 години от смъртта му

Когато става дума за българските царе и се спомене името на цар Самуил, първото, което изплува в съзнанието ни, е историята за ослепените негови войни. Едва след това се сещаме и за легендите,   разказвани за него. Тази година на 6 октомври се навършват 1010 години от трагичната му смърт. В ход е подготовката за тържественото отбелязване на тази..

публикувано на 02.10.24 в 15:10