Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Клас 90" и носталгията по младостта

Дебютът в игралното пълнометражно кино на Бойко Боянов беше част от конкурсната програма на "Златна роза" 2024

4
Снимка: Филип Бакалски

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза".

Заедно със сценариста Станислав Тодоров-Роги измислят героите и техните истории, като се уповават на целия си жизнен опит. Филмът всъщност е една смесица между фикцията и личната реалност.

Очакваният купон на съучениците, дипломирани от гимназията през 1990, се превръща в травматично събитие, защото на повърхността изплуват старите и нови болки, които ги преследват и спъват в живота. Общата картина на техните различни съдби, несбъднатите им мечти и настоящи цели отразяват бурните и несигурни години след падането на Берлинската стена.


Контекстът на филма говори за това как едни млади хора, попарени от системата, са навлезли в новата идея за света. Зрителят разбира какъв път е извървял всеки един от персонажите в сянката на Държавна сигурност. Налице е точната психология на поколението, която дефинира типологията му. Животът след прехода дооформя тази топология, но не я измества от същността ѝ.

Визуалният ключ на "Клас 90" стъпва на възможно най-натуралната атмосфера, за която спомага и работата на оператора Мартин Балканкси. Мястото е ясно, действието още повече: пълно разголване. Няма декларации, които да заменят емоциите, филмът е премерен и дозиран. Той не флиртува със зрителите, а директно им говори. Затова и заразява с енергия от екрана. Водеща заслуга за това имат актьорите. Според критиката те са недвусмислено добри и играят като истински ансамбъл.


Това са Юлиан Вергов, Параскева Джукелова, Роберт Янакиев, Георги Златарев, Любомир Нейков, Биляна Петринска, Стефан Денолюбов, Надя Конакчиева, Елена Атанасова, Людмила Митева и Стефка Янорова.

Всички те се завръщат към гимназията, където има нещо недовършено, недоизказано за тях. И като една съвременна Чехова история, "Клас 90" води до усещането за носталгия по младостта. Тъга по отминалото, но не и по социализма.

Бойко Боянов разказва повече в звуковия файл.

Снимки: Филип Бакалски, "Златна роза"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23
 Калина Богоева

Рожден ден празнува примабалерината Калина Богоева

Поздравяваме за рождения ден една жар-птица!  Днес празнува примабалерината и балетен педагог акад. Калина Богоева – признат авторитет в областта на класическия танц у нас. Свързваме се с акад. Богоева по телефонната линия на "Артефир", за да говорим за съня на една вечна балерина и поезията като балет. Акад. Богоева споделя, че..

публикувано на 04.10.24 в 13:12

Изложба с мисия: Нов прочит на текстилните традиции в съвременното изкуство

На днешния 4 октомври 2024 г. се открива изложба на студенти от специалност "Текстил – изкуство и дизайн", НХА, София в Музеен център към Регионален етнографски музей на открито "Етър", Габрово. В съвременния свят традиционните занаяти често срещат предизвикателства, но същевременно и нови възможности за развитие. Д-р Наталия Дарманчева ,..

обновено на 04.10.24 в 11:08