Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки мрежата

Информационният хаос на нашето живеене

Кристиян Юлзари
Снимка: aej-bulgaria.org

Публикуването на стари кадри, които нямат нищо общо с актуални събития, или такива, които са заснети на различно място, е обичаен похват на разпространителите на дезинформация. Похватът цели всяването на страх в обществото или прокарването на определени политически възгледи с цел поляризация. Подобни примери могат да се наблюдават както по отношение на конфликта в Близкия изток, така и във войната между Русия и Украйна.  

Кристиян Юлзари, студент по "Политология" в СУ, който е и част от екипа на Factcheck.bg, гостува в "Мрежата", за да потърсим отговор на въпроса "От какво зависи истинността на една публикация?"

Последното разследване на Кристиян е свързано с ракетната атака на Иран над Израел в отговор на убийството на Хасан Насрала, лидер на Хизбула. След нападението във Фейсбук започва споделянето на стари видеоклипове, които се представят за заснети по време на атаката. Какви са истинските факти около въпросните видеа? Как се разпространява дезинформацията? Какви са инструментите, с които си служи Factcheck.bg, за да провери, а после, ако се наложи, да обори едно или друго твърдение?

Обратната връзка

"Има два типа хора. Едните непрекъснато ни обвиняват, че ние сме спонсорирани от посолства, от различни донори и съответно пишем или твърдим, онова, което ни се каже. Тази група от хора не вярват на нищо, което им се казва, дори и твърденията ни да са придружени с доказателства. Другата група са тези, които действително, с помощта на нашите проверки, успяват да се ориентират до една или друга степен в информационния хаос, в който живеем. Ние работим отскоро, като независими проверители на факти, което ни позволява да помагаме на другите потребители във ФБ конкретно, като маркираме публикации, които съдържат дезинформация, на които ние правим проверка, и ако откриваме, че информацията не е вярна, под нея излиза нашият текст, който обяснява на потребителите, че това, което току-що са прочели или видели във видеоклипа, или снимката е невярно…./…/

Обратната връзка от читателите е много важна и ние се опитваме да достигнем до хората по различни канали, вашето предаване е един от тях, за да образоваме максимално."

Обикновеният читател, като проверяващ

"Аз си давам ясна сметка, че за обикновения читател е много трудно да се занимава с всяко едно нещо, което му попада във фийда в социалните мрежи, защото е ясно, че хората нямат време за това, те не се занимават с това от сутрин до вечер, на тях това не им е професия. Ако сме реалисти, то трябва да сме наясно, че не е възможно да се проверява истинността на всяка една снимка, която излезе във всяка една социално мрежа, която човекът ползва. Но тук трябва да говорим за съмнение /…/ Хората, бидейки нерационални същества, приемат първо информацията с емоциите си, а после разсъждават и се замислят за нещо дали е вярно или не."

Кога да потърсим помощта на Factcheck.bg

"Платформата поддържа специално меню за подаване на сигнали. Всеки наш читател, ако попадне на нещо, което го е усъмнило и няма времето да го провери, може да ни изпрати сигнал. В сайта ни има форма за подаване на сигнали… Ще поясня какво можем и какво не можем да проверяваме ние. Това, което ние сме способни да проверим, са твърдения, но не можем да проверяваме мнения, например."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва от националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Вълнува се от темите политика, права на човека и социално неравенство. От 2021 г. е част от екипа на Factcheck.bg. Носител е на наградите Web Report 2020 и "Валя Крушкина – журналистика за хората" през 2021 г. за разследването си за корупцията в Министерството на младежта и спорта при разпределянето на средствата за младежки дейности у нас.

Снимка – aej-bulgaria.org

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Домашното насилие: Мълчанието, срамът и силата да започнеш отначало

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" се разглежда темата за жените, избягали от домашно насилие, и предизвикателствата, с които се сблъскват след това. Въпросът е дали този акт на бягство е краят на мъките им, или началото на нови изпитания. Как тези жени изграждат нов живот от руините и на кого могат да разчитат? Нора..

обновено на 14.10.24 в 12:09
Анджелина Соренсен - Геди и Антон Митов

Антон Митов представя – Анджелина Соренсен - Геди: Смейте се често и по много

Анджелина Соренсен, наричана Геди, от 50 години живее в Сан Франциско, САЩ. Работила е като строителен инженер и клиничен психолог. Автор е на сатирични спектакли и на книгата "Връзки и развръзки", която е сборник от 22 кратки хумористични разкази за трагикомични случки, желания и връзки в живота на хората, гарнирани с неочаквани развръзки. Повечето от..

публикувано на 14.10.24 в 12:00

Геймификацията в образованието – иновация или стар познайник

Какво е "геймификация в образованието", как подобрява учебния процес и стимулира креативността на учениците – за това е разговорът в "Нашият ден" с Хелиана Велинова , която е в основата на предстоящия форум "Game Dev Day – експо и конференция". Форумът се организира за втора поредна година от Sofia Game Night и сдружение "Възможности без..

публикувано на 14.10.24 в 09:40
Ивайло Станчев, Калина Станева и Ива Тодорова

Моето семейство: Ива Тодорова и Ивайло Станчев

Тя е актриса и автор на едни от най-обичаните моноспектакли на българската театрална сцена и отвъд нея. Носител на няколко награди Икар, Аскеер и любовта на публиката. Той пък, вече над 30 десетилетия е една от емблемите в столичния (а лятото – и в черноморския) клубен нощен живот. Двамата се вдъхновяват един друг, понякога се и карат, но предимно се..

публикувано на 14.10.24 в 09:10

Смисълът на празниците и традициите за евреите

Три религиозни празника отбелязват през месец октомври представителите на юдейската общност в България. Рош аШана е началото на еврейската Нова година. Празникът е и първият ден от период, известен като Десетте дни на страхопочитание или Дни на покаяние, през които се смята, че действията на човек могат да повлияят, както на Божия съд, така и на..

публикувано на 14.10.24 в 10:05