Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВГА – винаги готов за архитектура!

Снимка: @frene.bg

Заниманията по архитектура за деца набират популярност и дори намират място в учебната програма, засега обаче само в частния сектор. С какво заниманията по архитектура са полезни и привлекателни за децата и има ли перспективи архитектурата като част от общото образование – за това разговаряме в рубриката "Всичко за образованието" с Николета Петрова, директорка на ЧОУ "Селестен Френе", Бургас, арх. Десислава Стоянова, преподавателка в училището и арх. Магдалина Ръжева, създателка и ръководителка на Детската архитектурна работилница в София.

Николета Петрова, Магдалина Ръжева, Десислава Стоянова (отляво надясно)
Повод за разговора е семинарът и изложбата "Кое е красиво?", посветени на проектно базираното обучение по архитектура, които се проведоха в Централния дом на архитекта в София.

Арх. Магдалина Ръжева вече 13 години води занимания по архитектура с деца, Детската архитектурна работилница се радва на заслужен интерес от страна на деца, родители и работещи с деца, отличена е от Международния съюз на архитектите с поощрителна награда на Golden Cubes Awards 2013-2014: "Нашата цел е да създадем у децата отношение и принадлежност към града, да ги накараме да се огледат, да ги накараме да заобичат града, който обитават…Това са бъдещите възрастни, които ще определят средата, в която ще живеем. Ако те отсега имат отношение към наследството, към това какво е качествена градска среда, реално това ще помогне за в бъдеще наистина да имаме такава среда в България."

Арх. Десислава Стоянова: "Архитектурата се оказва един много мултидисциплинарен образователен инструмент, той може да направи връзки с почти всички сфери на живота и реално ние го практикуваме по този начин, като езикът на архитектурата трябва постепенно да се преведе на децата според възрастта им и според готовността им… Честно казано децата обожават тези часове, те си ги търсят, чакат, имаше даже едно от децата, което дойде при мен и каза: "Аз съм ВГА – винаги готов за архитектура!"

Николета Петрова: "По света има традиция архитектурата за деца още от 70-те години насам. В България Маги привнася чуждестранната опитност преди години и всъщност аз като млад учител присъствах често на нейни работилници с мои ученици тогава и изключително много се вдъхнових от идеята за архитектурата, защото провиждах резултатите към онзи момент. И връщайки се в Бургас, това беше нещото, което много ми се искаше да започна и аз да организирам, въпреки че се изисква специфично отношение към самата материя… т.е. важно е да има и архитектурната гледна точка…"

Чуйте разговора в звуковия файл


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Тодорова, Петя Дочева и Диляна Иванова

Международни Монтесори игри в България

Проявата се провежда всяка година в различни държави, в категория 9-12-годишни – за втори път. Домакини бяха две български училища – ЧСУ "Български школо" и 191 ОУ "Отец Паисий" в с. Железница. За седмица близо 60 деца от 9 държави в различни континенти гостуваха в български семейства и се включиха в разнообразни дейности. Обединяващата тема тази..

публикувано на 23.10.24 в 17:36

За висшето образование и ромите днес

Не е тайна за никого, че решаването на социалните проблеми на държавата ни се крият в образованието и разкриването на пълния потенциал на населението, част от което са и ромите. Практиката показва, че при ромските деца почти винаги има надграждане в степента на образование на родителите. В смисъл, ако родителите имат средно образование, то в много от..

публикувано на 23.10.24 в 14:05
Радостина Минина и Веселина Качакова ((от ляво надясно)

Лаборатория за иновативно обучение в подкрепа на учителите

Учени от Института по философия и социология на БАН и университетски преподаватели започват нов проект по програма "Образование с наука" на Министерството на образованието и науката, наречен "Лаборатория за иновативно обучение". С него те ще се опитат да бъдат полезни на учителите в средните училища. В рубриката "Всичко за образованието" гл. ас...

публикувано на 22.10.24 в 15:55

Спомен за отец Димитър – с обич

" Във всяко нещо трябва да се дава личен пример. ...Човек може да се помоли навсякъде... Който се моли за другите, за себе си се моли. ... Никога не си закъснял за Храма! ... " Това са само част от думите, запазени в спомените на енориашите и съслужителите на отец Димитър - някогашен предстоятел на храм " Св. Георги " в Дървеница...

публикувано на 22.10.24 в 15:05
Милена Ташкова

Милена Ташкова: Сънят може да бъде ключ към вътрешния свят на човека

За какво говорят сънищата? Сънищата са път към несъзнаваното и то – един от преките пътища. А вече какво има в несъзнаваното, там са нашите страхове, нашите желания, там са също и нашите травми. Действително има много голямо значение какво сънува човек.  "Разбира се, че сънят е много важен, тъй като след него се чувстваме по-отпочинали. Често в..

публикувано на 21.10.24 в 10:20