Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

TEDxSofia 2024: В търсене на ново образование за новото време

| обновено на 28.10.24 в 10:50

На 1-ви ноември Домът на киното ще бъде домакин на TEDxSofia 2024 – събитие, което този път поставя акцент върху образованието. 

За да надникнем зад темите, които ще бъдат обсъждани, разговаряхме с проф. д-р Десислава Бошнакова. В ефира на предаването "Нашият ден" тя сподели своята визия за нуждата от промяна в образователните модели и ролята на лидерството и иновациите в образованието.

 "Често чуваме, че обществото има нужда от нов тип лидери, от хора с иновативно мислене. Днешните предизвикателства изискват решения, за които са необходими хора, подготвени да живеят и работят в напълно различна среда."

Проф. Бошнакова изтъква, че образователната система в известен смисъл изостава от развитието на света. "Образованието някак продължава да функционира по същия начин, както когато аз самата бях ученчка, но светът се промени значително", добавя тя.

Главната идея на тазгодишния TEDxSofia е вдъхновена от посланието "Ако имах едно училище". "Искаме то да се разбира като училище, в което учим цял живот," обяснява проф. Бошнакова. "Светът, в който живеем, ни принуждава да бъдем непрекъснато в процес на учене и усвояване на нови умения."

Слушайте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови исторически маршрути в София: Разкази за изключителни жени

София – град, който носи женско име, все още няма паметници, посветени на исторически значимите жени, допринесли за обществото. Въпросът защо тези изключителни българки остават в забвение, е в основата на проекта HerStory, който цели да събуди интереса на съвременното общество към техните истории и постижения. В разговор с Веселина Панайотова ,..

обновено на 28.10.24 в 12:00

Чудовището "Телеграм"

Тъмната страна на "чудовището" "Телеграм" – тайни групи за детска порнография, продажба на наркотици и други незаконни дейности – коментират в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Никола Тулечки, лингвист, експерт по данни в "Онтотекст", част от екипа на Factcheck.bg и един от основателите на Сдружение "Данни за Добро" и Десислава Колева,..

публикувано на 28.10.24 в 10:45
Света Параскева

Почитаме Св. великомъченица Параскева и преподобна Теофана

Днес, 28 октомври, Православната църква отдава почит на Света великомъченица Параскева от Икония и преподобна Теофана, известна още като царица Теодора Българска. Тези две забележителни жени, посветили живота си на вярата и милосърдието, оставят трайни следи в християнската традиция и духовната история на Балканите. През февруари 2022..

обновено на 28.10.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Възможно е обединение тип "орел, рак и щука", но има смирение и научени уроци

След вчерашните парламентарни избори за Народно събрание, социологът Яница Петкова от агенция "Галъп" сподели първите резултати в предаването "Нашият ден". Тя отбеляза, че този вот е поставил своеобразен рекорд с броя на партиите, влезли в парламента – общо девет, като деветата формация е на границата за влизане. Ако обаче успее да премине прага,..

обновено на 28.10.24 в 09:44
Д-р Светла Шапкалова

Хармония в различията

"Наука без религия е куца, а религия без наука е сляпа" – твърди Алберт Айнщайн. В съвремието ни науката и техниката създадоха мостове над културни, национални и религиозни бездните, които са ни разделяли. Взаимоотношенията и контактите между различните народи и религии се превръщат в необходимост. Когато вярващите от различните религии..

публикувано на 26.10.24 в 13:35