Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови исторически маршрути в София: Разкази за изключителни жени

| обновено на 28.10.24 в 12:00
Снимка: Столична община

София – град, който носи женско име, все още няма паметници, посветени на исторически значимите жени, допринесли за обществото. Въпросът защо тези изключителни българки остават в забвение, е в основата на проекта HerStory, който цели да събуди интереса на съвременното общество към техните истории и постижения. В разговор с Веселина Панайотова, един от инициаторите на проекта, се разкриват усилията да бъде разказана тази тиха, но съществена част от българската история.

На 2 ноември в пространството "Чистилището" ще се проведе събитие, на което участниците ще могат да научат повече за мисията на HerStory. Проектът не само изследва историите на тези жени, но и организира тематични турове из София – на български и английски – с които да ги направи по-достъпни и осезаеми за хората. В интервюто си в предаването "Нашият ден" Панайотова споделя, че целта е тези турове да върнат тези жени в паметта на града, дори и само в съзнанието на участниците. "Жените правят неща тихо, за да се случат, и след това остават в тишина. Важно е да имаме тази физическа памет, защото тя ни дава основата за това какво са правили жените", казва тя.

Проектът е вдъхновен от различни дами, останали незаслужено в сянката на историята. Една от тях например е жена, номинирана три пъти за Нобелова награда, която въпреки постиженията си днес е непозната за повечето съвременни хора. Туровете започват от стълбите на Софийския университет, като включват посещения на местата, свързани със значимите жени от историята на града.

Групите на тези турове са разнообразни – на българските турове често присъстват местни жители на София, докато английските привличат и чуждестранни студенти, най-вече по програма Еразъм. Тази смесица от хора не само популяризира историята на българските жени, но и насърчава обединение между културите и интерес към общите имена, които могат да вдъхновят.

Пример за забравена, но значима личност е жена, която почти е открила неутроните и която се почита в един от университетските зали на Софийския университет. Туровете включват и емблематични локации, свързани с обществени деятелки, чиито усилия са оставили траен отпечатък върху българското общество. Панайотова отбелязва, че благодарение на тези жени днес приемаме за даденост права, като например правото на жените да учат в университет.

Чуйта разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

TEDxSofia 2024: В търсене на ново образование за новото време

На 1-ви ноември Домът на киното ще бъде домакин на TEDxSofia 2024 – събитие, което този път поставя акцент върху образованието.  За да надникнем зад темите, които ще бъдат обсъждани, разговаряхме с проф. д-р Десислава Бошнакова. В ефира на предаването "Нашият ден" тя сподели своята визия за нуждата от промяна в образователните модели и..

обновено на 28.10.24 в 10:50

Чудовището "Телеграм"

Тъмната страна на "чудовището" "Телеграм" – тайни групи за детска порнография, продажба на наркотици и други незаконни дейности – коментират в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Никола Тулечки, лингвист, експерт по данни в "Онтотекст", част от екипа на Factcheck.bg и един от основателите на Сдружение "Данни за Добро" и Десислава Колева,..

публикувано на 28.10.24 в 10:45
Света Параскева

Почитаме Св. великомъченица Параскева и преподобна Теофана

Днес, 28 октомври, Православната църква отдава почит на Света великомъченица Параскева от Икония и преподобна Теофана, известна още като царица Теодора Българска. Тези две забележителни жени, посветили живота си на вярата и милосърдието, оставят трайни следи в християнската традиция и духовната история на Балканите. През февруари 2022..

обновено на 28.10.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Възможно е обединение тип "орел, рак и щука", но има смирение и научени уроци

След вчерашните парламентарни избори за Народно събрание, социологът Яница Петкова от агенция "Галъп" сподели първите резултати в предаването "Нашият ден". Тя отбеляза, че този вот е поставил своеобразен рекорд с броя на партиите, влезли в парламента – общо девет, като деветата формация е на границата за влизане. Ако обаче успее да премине прага,..

обновено на 28.10.24 в 09:44
Д-р Светла Шапкалова

Хармония в различията

"Наука без религия е куца, а религия без наука е сляпа" – твърди Алберт Айнщайн. В съвремието ни науката и техниката създадоха мостове над културни, национални и религиозни бездните, които са ни разделяли. Взаимоотношенията и контактите между различните народи и религии се превръщат в необходимост. Когато вярващите от различните религии..

публикувано на 26.10.24 в 13:35