Радиоколекция

всеки делничен ден от 21.20 часа

Можете да слушате избрани стихове и проза от български и световни автори, прочетени както от най-добрите наши артисти, така и от студенти от НАТФИЗ, показали усет към словото. Бутикова серия за ценителите на изящната словесност.

Публикации

"Радиоколекция" от 19 до 23 април

Тази седмица ще бъде посветена изцяло на поезията. В понеделник сме избрали стихове от Сен-Джон Перс, в сряда ще продължим със стихове от Рубен Дарио (едно негово стихотворение ви предлагаме по-долу), в четвъртък ви окачва среща със стиховете на Николас..

публикувано на 16.04.10 в 09:56

Радиоколекция от 12 до 16 април

„Паметта се руши както стар град. Празнотите на преустройващата се Москва се запълват отново с архитектурно съдържание. А в пропастите на паметта остават само призраците на вече несъществуващи, ликвидирани улици, пресечки, затънтени места...” Така..

публикувано на 08.04.10 в 09:07

"Радиоколекция" от 6 до 9 април

Във вторник ще звучат стихове от Щефан Хермлин, в сряда – от Габриела Мистрал, в четвъртък можете да чуете три ултра кратки разказа от Момо Капор и в петък ще завършим седмицата със стихове на Шарл Бодлер. Неговият "Албатрос", който е и своеобразен..

публикувано на 30.03.10 в 13:29

"Радиоколекция" от 29 март до 1 април

През цялата седмица ще звучат стихове на испански поети от Златния век: в понеделник - на Мигел де Сервантес, във вторник - на Луис де Гонгора (един негов сонет ви предлагаме по-долу), в сряда на - Лопе де Вега и в четвъртък - на Хуана Инес де ла Крус...

публикувано на 26.03.10 в 09:17

Радиоколекция от 22 до 26 март

В понеделник ще чуете разказа на Христо Калчев „Лека скука”, във вторник ви очаква откъс от „Нещо като автобиография или потта на жабата” от Акира Куросава, в сряда ви предлагаме стихове от Иван Теофилов, в четвъртък ви очаква среща със стихове на Христо..

публикувано на 18.03.10 в 14:36

Радиоколекция от 15 до 19 март

Започваме седмицата в понеделник с разказа на Емилян Станев „На залез слънце”, във вторник и сряда сме избрали стихове - съответно от Мара Белчева (едно нейно стихотворение можете да прочетете по-долу) и от Елисавета Багряна, в четвъртък ще чуете разказа на..

публикувано на 10.03.10 в 07:36

Радиоколекция от 8 до 12 март

Ще започнем седмицата на 8 март със стихове на Елисавета Багряна (едно от най-емблематичните нейни стихотворения – „Амазонка”, ви предлагаме по-долу още сега). Следващите два дни отново ще звучат стихове: във вторник - от Чарз Буковски, а в сряда - от Борис..

публикувано на 05.03.10 в 09:09

Радиоколекция от 1 до 5 март

Ще посрещнем Баба Марта с пролетни стихове от български поети. Едно от тях, на Миряна Башева, можете да прочетете по-долу. Във вторник ще имате възможност да чуете „Чужд разум” от Филип Дик, а в сряда сме избрали откъс от „Опитомяването на скорпиона – поглед..

публикувано на 26.02.10 в 08:46

Радиоколекция от 22 до 26 февруари

В понеделник ще можете да чуете „Легенда за третия гълъб” от Стефан Цвайг, във вторник сме избрали за вас „Паула пред къщи” от Ерих Кестнер, в сряда ви очаква среща с „Яйцето” - откъс от книгата на Йордан Радичков „Ние, врабчетата”, в четвъртък ви предлагаме..

публикувано на 19.02.10 в 10:05

Радиоколекция от 15 до 19 февруари със стихове за любовта и виното

Започваме седмицата в понеделник със стихове за любовта и виното, като отзвук от 14 февруари, във вторник ще звучат стихове от Георги Трифонов, а в сряда сме избрали за вас „Нощ в Ханой” – откъс от „Добрите пътища” на Богомил Нонев, в четвъртък можете да..

публикувано на 18.02.10 в 12:27