Радиоколекция

всеки делничен ден от 21.20 часа

Можете да слушате избрани стихове и проза от български и световни автори, прочетени както от най-добрите наши артисти, така и от студенти от НАТФИЗ, показали усет към словото. Бутикова серия за ценителите на изящната словесност.

Публикации

Радиоколекция: Панорама на разкази на Чехов: Свободният дух на Егор Василич

Ако в първо действие на сцената е окачена пушка, то в последно тя непременно ще гръмне. Този цитат и чайката, изрисувана на завесата на МХАТ (Московският художествен академичен театър) са първите две неща, които се явяват в съзнанието на всеки театрал при..

публикувано на 14.02.12 в 09:36
„Арменка” - литография от Гаро Торосян и Лора Търколева.

Радиоколекция: В човек трябва всичко да е прекрасно: и лицето, и дрехата, и душата, и мисълта

Разказът „Хубавици” се състои от две отделни истории. Едната е за девойката с  арменска красота, а другата за руско момиче. Хубостта на арменката е класически строга: носът прав, с лека грапавинка, с тъмни очи и дълги ресници, и с черна къдрава коса,..

публикувано на 09.02.12 в 12:39
Илюстрация от Кукриникси

Радиоколекция: Панорама на разкази на Чехов

На 16 и 17 август от 21.20 часа ще продължим с разказа „Тъга”. В него Чехов описа с нескрито съчувствие тъгата, която е обхванала файтонджията Йона Потапов. Ненадейно умира неговият син, здрав, млад мъж в разцвета на силите си. С кого да сподели скръбта си?..

публикувано на 06.02.12 в 14:41

Радиоколекция: Панорама на разкази от Антон Павлович Чехов

От понеделник, 13 август, в три последователни вечери от 21.20 часа, ще излъчим „Човекът в калъф”. Този разказ определено е повлиян от Гогол и от неговия „Нос”. Героят, учителят по гръцки език Беликов, е забележителен с това, че винаги и при най-хубаво време..

публикувано на 02.02.12 в 09:39

Радиоколекция: Панорама на разкази от Чехов

От 1 до 20 февруари в рубриката „Радиоколекция” ще излъчим някои от разказите на Антон Павлович Чехов, които се съхраняват във фондовете на БНР. В своите петстотин разказа, за 25 години Чехов представя над осем хиляди персонажи от всички слоеве на руското..

публикувано на 31.01.12 в 14:11

Радиоколекция: „Нощта срещу Рождество”

В рубриката „Радиоколекция” от 7 до 20 декември в десет части ще се излъчи (със съкращения) повестта на Николай Василиевич Гогол „Нощта срещу Рождество”. Тя е написана през 1830 година и е включена в сборника „Вечери в селцето край Диканка”. В нея с..

публикувано на 05.12.11 в 14:05

От 24 май Радиотеатърът започва излъчването на романа „Антихрист” на Емилиян Станев в рубриката „Радиоколекция”

„Антихрист” е сравнително по-малко познат на читателите роман. Литературният канон, през който основно се приема големият български писател Емилиян Станев, е романът му „Иван Кондарев”. „...От нямане какво да правя и защото ми се иска да забравя лютата..

публикувано на 19.05.10 в 10:34

Софроний по радиото - новото предизвикателство на Радиоколекцията

 „...И ний ся извинявахме, како сме человеци чуждинци и прости. И като са варнахме назад, фатиха ни тамо яничарите, що вардяха и искаха да убият нас, почто они не видели нас като преминахме сас ония народ. И като са свободихме от тамо, пойдохме на общая..

публикувано на 10.05.10 в 07:01

„Радиоколекция” от 3 до 7 май

През тази седмица в „Радиоколекция” ще звучат стихове от съвременни български поети: от доайена на християнската лирика Радко Радков, който, за жалост, наскоро напусна този свят, до младата и талантлива Ирена Панкева. • понеделник – Радко Радков • вторник..

публикувано на 03.05.10 в 09:35

„Радиоколекция” от 26 до 30 април

Тази седмица сме избрали стихове от Фредерико Гарсия Лорка, които ще прозвучат в понеделник, във вторник продължаваме със стихове от Любомир Левчев, а в четвъртък сме избрали стихове от Николай Райнов и в петък ще завършим седмицата със стихове на Радой Ралин.

публикувано на 27.04.10 в 13:05