Спонтанни инвенции

Архив на предаването

понеделник
от 23.00 до 24.00 часа
Що е то “Спонтанни инвенции”? Можем да си го преведем като “непринудени открития”, но няма да е съвсем точно...
Едночасово прозорче към света на импровизираната музика без каквито и да е жанрови, географски и други ограничения. От Фарьорските острови и Финландия до Индонезия и Бразилия; от традиционната музика до джаза, уърлд-музиката, композираната музика и все още недефинираната свободна импровизация.
Екип: Милен Панайотов

Публикации

In memoriam: Милен Панайотов

След кратко боледуване почина нашият колега Милен Панайотов. Милен беше автор и водещ на две знакови предавания в програма „Христо Ботев“ – „Спонтанни инвенции“ и „Контемпо“. За Милен Панайотов разказва в „Нашият ден“ журналистът Светлана..

обновено на 10.01.22 в 18:16
Зефира Вълова

Зефира Вълова: Много ми липсва това, че по онова време всяка новонаписана творба е била премиера, всичко е било свеж въздух, за пръв път се случва…

Цигуларката Зефира Вълова в студиото на „Контемпо“ по темата „Израз и образ“, а този път „и разказ“ с фокус върху бароковата музика.

публикувано на 11.03.16 в 11:25

Пети международни майсторски класове за нова музика COURSE в Лвов, Украйна

Международните майсторски класове ще се състоят от 14 до 19 март. За подробности „Контемпо“ се обърна към техния организатор Богдан Сегин и техния прессекретар Илона Тамилина. За 30 март „Контемпо“ планира излъчването на новите произведения,..

публикувано на 10.03.16 в 16:57

„Спонтанни инвенции” през декември

От 2 до 23 декември „Спонтанни инвенции” представят Фестивала на джазовото пиано „Канси ауки” в Хелсинки, състоял се през ноември 2012. Пет концерта в три поредни вечери в Музикалния театър Капсяки в Хелсинки. Музикантите прескачат от един концерт в друг,..

публикувано на 05.12.13 в 09:22
Виртуозните перкусии на Трилок Гурту, прочут с изпълненията си на табла и уникален хибриден източно-западен комплект барабани, ще слушате в

Спонтанни реминисценции от фонда на предаването

В началото (1997) имаше едно невероятно трио, холандско-швейцарско: една певица, един пианист, един перкусионист. Гретье Байма, Яспер фан’т Хоф, Пиер Фавр. Певицата наистина не знае граници – авангард, рок, джаз, етническа музика. Пиер Фавр е почти излишно..

публикувано на 30.07.10 в 14:26

Жулиен Луро и Боян Зулфикарпашич – участници в „Спонтанни инвенции”

Саксофонистът Жулиен Луро и пианистът Боян Зулфикарпашич за балканското влияние, за корените – истински и измислени, за импровизацията, собствената идентификация, отношението към различните музикални традиции. „Ако свиря народна песен, отбелязва Боян..

публикувано на 25.06.10 в 10:11

„Пасион” от Питър Гейбриъл

След страстната, дойде и светлата седмица. А Спонтанни инвенции в този ден са с музикалната фантазия на Питър Гейбриъл и музикантите, записали с него саундтрака на филма „Последното изкушение на Христос”. Т. е. много музика, която може да ви се стори..

публикувано на 30.03.10 в 08:24
\r\nРаби Абу-Халил: „Музиката е чувственост, сетивност”.

„Живея и в двата свята”: Раби Абу-Халил в слово и музика на уд и малко на флейта

Раби Абу-Халил: „Живея и в двата свята, дори не между тях. Те са толкова различни и разнообразни и има толкова много различни култури между тях. За мен музиката никога не е била стилистичен изказ. Тя е емоционално и сетивно изразяване и стиловете нямат..

публикувано на 29.01.10 в 12:05