"Този, който е тръгнал да търси отговори на някакви чувствителни въпроси за справедливостта в България, накрая остава сам"

Иван Брегов: Прокуратурата отдавна е част от политическия живот

"Всеки, който бъде избран по модела, по който беше избран господин Гешев, ще има неговата съдба"

| Интервю
Иван Брегов
Снимка: Борислава Борисова

Прокуратурата много отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт. Това заяви пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика.

"Нормативно имаме една прокуратура, която е част от съдебната власт. Тя не дължи отчет пред обществото за работата си, получава добри бюджетни средства и се пази зад собствените си следствени тайни. Фактическото положение обаче е съвсем друго". 

Големият въпрос е не да не се наруши независимостта на прокуратурата, а да не се наруши състоянието й на политическа зависимост, "която е в трайното привързване към няколко политически партии", посочи още той в предаването "Преди всички". 

Брегов коментира липсата на яснота и новини около избухналия на 1 май 2023 г. взрив до колата на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

"Вероятно новините около случилото се са дълбоко и удобно прикрити в любимата следствена тайна на българската прокуратура.

Може да разсъждаваме в няколко посоки какво се е станало и дали някой се е опитал да предупреди Гешев какво ще му се случи, ако реши да се "разшава" по преписките и информацията, която вероятно е събрал като главен прокурор". 

Иван Брегов анализира думите на Гешев, че ако е бил останал още две седмици на поста, Бойко Борисов е щял да влезе в затвора.

"Може би Гешев е усетил, че няма покровителството и на Борисов, и на всички останали герои с неговата сила и мощ в българската политика. Има личностен мотив, не виждам институционално усилие на прокуратурата да разследва Борисов за каквото и да било". 

Той отбеляза, че Борислав Сарафов дълго беше заместник на Иван Гешев "и те имат малки общи тайни". 

"Смеем да твърдим, че зад тях стоят и икономически интереси.

Враждата между двата лагера в прокуратурата – Мартин Божанов – Нотариуса срещу Пепи Еврото, има своите представители и те са господин Сарафов и господин Гешев".

Той обаче отбелаза, че има и нещо положително в цялата работа.

"Всеки, който бъде избран по модела, по който беше избран господин Гешев, ще има неговата съдба".

Иван Брегов прогонизира, че вече само послушните ще искат да заемат висшите длъжности в прокуратурата. 

Законът за съдебната власт е в удължено обществено обсъждане, за да се подготви средата той да бъде атакуван, при това без никаква аргументация, смята още Брегов.

Ако предстоящите избори не са единствените през тази година, това означава да не бъде гласуван Закон за съдебната власт, обясни още Брегов. 

"С което не текат сроковете за избор на Прокурорски съвет, Висш съдебен съвет и на главен прокурор".

Той отбеляза, че съдия Цариградска е трайно заплашвана.

"Това надхвърля дисциплинарните мерки. Тук вече има риск за живота и здравето. Виждаме, че и съдийската общност се поотдръпна от нея. Този, който е тръгнал да търси отговори на някакви чувствителни въпроси за справедливостта в България, накрая остава сам".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивайло Динев: Дебатът за идеи и програми тотално е изчезнал сред политиците

Защо и как "ТикТок политиката" набира сили в Европа и България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Ивайло Динев , политолог от Центъра за Източноевропейски и международни изследвания в Берлин. "Това са политически формации, популяризирани най-вече в социалните мрежи. Това променя начина на провеждане на политическите кампании –..

публикувано на 17.06.24 в 09:09
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 14:44

Радослав Бимбалов: Следващи избори ще ни вкарат в страховита турбуленция

" Следващи избори наистина ще ни вкарат в страховита турбуленция, от която не знам дали изобщо ще можем да излезем ". Това мнение изказа пред БНР писателят Радослав Бимбалов. " Те ще направят правителство, то е ясно . То ще бъде правителство, което ще бъде облечено под форма на програмно, експертно. Може би премиерът ще бъде образно..

публикувано на 16.06.24 в 14:43

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

" Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще . Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу ". Това коментира пред БНР Радан Кънев,..

публикувано на 16.06.24 в 14:41

Цветелина Пенкова: Нужна е глътка свеж въздух и смяна на лицата в БСП

Процесите, които се случват в БСП - на промяна, на обновяване, бяха необходими , каза пред БНР Цветелина Пенкова, която спечели евродепутатско място с листата на БСП. " Понякога наистина е нужна глътка свеж въздух и смяна на лицата, за да можем да продължим напред. /.../ Считам, че след всяка криза идва период на възход и ние сме на прага на..

публикувано на 16.06.24 в 14:39
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералната..

публикувано на 16.06.24 в 08:57
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 10:44

Журналисти: Кампанията не беше обърната към избирателите

" Политиците не успяха да научат много за избирателите си. Тази кампания като че ли не беше обърната към избирателите. Политиците разговаряха сами със себе си. Кампанията се отличи със скучноватост и сивост ".  Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мария Филева - репортер от БНР.  "Размина им се дневния ред - политиците..

публикувано на 14.06.24 в 14:12
Велислав Величков

Велислав Величков: Пеевски ще пише промените в Закона за съдебната власт

Слонът в стаята се нарича главен прокурор . Докато не отпадне длъжността главен прокурор нито един проблем в системата няма да се реши и политическият натиск няма да спре. Политиката не е излязла от прокуратурата. Това мнение изрази пред БНР Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки". Когато обвиняваше Гешев, Сарафов..

публикувано на 14.06.24 в 09:15

Марая Цветкова: Хората не вярват в "експертен кабинет"

Изборните резултати не са изненада . Мнението е на политолога Марая Цветкова. "Беше ясно, че някоя от тези формации ще бъде "пробутана" в Народното събрание . Някои говореха за партията на Радостин Василев МЕЧ, други – "Синя България" или "Солидарна България". Трети допускаха, че това може да бъде "Величие" - тези хора олицетворяват..

публикувано на 14.06.24 в 08:30