"ЦИК има готов софтуер, който обаче трябва да бъде проверен за нови уязвимости"

Ангел Петров: Няма план за машинното гласуване! Нужно е ново доверено изграждане

Законът залага срокове, с които може се оправдае отмяна на машинното гласуване, предупреди бившият главен секретар на МЕУ

| Интервю
Ангел Петров
Снимка: Таня Милушева

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка машина ще бъде инсталирана с един и същи софтуер.

Това каза пред БНР Ангел Петров, бивш главен секретар на Министерството на електронното управление.

Удостоверяването на съответствие е с техническите спецификации, залагани от ЦИК за съответния вид избори – към апаратната и програмна част на машините, която е различна за всеки един избор, поясни той.

"Трябва да се убедим, че всичко, което е задала ЦИК като изисквания какво трябва да прави тази машина, тя го прави."

В предаването "Преди всички" Петров изрази резерви относно прозрачността на подготовката на машините за вота 2 в 1, като засегна темата за методиката и неяснотата какви становища са постъпили по време на общественото обсъждане.

"Интересното е, че тази секция - "Избори", ту се появява, ту изчезва. Дори някъде в ъгъла на страничката, някъде да е забутана тази таблица, винаги досега сме правили събитие – казвали сме какво ново има в тази методика и сме обяснявали и мотивирали защо. В момента има мотиви към методиката и в мотивите много ясно е обяснено какво е променено в методиката, но това е преди общественото обсъждане."

Снимка: Ани Петрова

В 60-дневната хронограма на ЦИК няма изричен срок за удостоверяването на машините, уточни експертът. Законотворецът обаче е поставил в закона практически невъзможен за реализация срок от 20 работни дни, в който от момента на получаване на техническите устройства за гласуване три институции трябва да удостоверят машините. Масовата практика в изборите до момента сочи, че това е неизпълнимо, обясни Петров.

Този срок може да бъде използван като оправдание да отменим машинното гласуване, подчерта Ангел Петров. Според него фиксацията в този срок дава възможност за прехвърляне на отговорност от една институция на друга.

Бившият главен секретар на МЕУ критикува "пълната липса на публичност от страна на МЕУ и неяснотата по какъв път се е тръгнало, за да се удостоверят тези машини".

ЦИК трябва да утвърди план за изборите с машинно гласуване, коментира Ангел Петров. По думите му, в този план се разписва т.нар. доверено изграждане и такъв план още не е качен, алармира още експертът. Той е категоричен, че трябва да има ново доверено изграждане. ЦИК има готов софтуер, който обаче трябва да бъде проверен за нови уязвимости – това е основна част от процеса на удостоверяване, посочи Петров.

"В момента е създадена възможност софтуерът, който е използван на местните избори, без каквото и да е удостоверяване, да се използва за изборите за Европейски парламент и за Народно събрание. Което означава, че ако не видим плана за машинно гласуване, само можем да гадаем дали ЦИК би поискала наново да прави доверено изграждане. За мен е изключително чудно какво удостоверяване правим, ако нямаме стъпките, етапите. Не знаем  какво е планирано и никой не ни казва какво е планирано", обобщи той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се поддържат и отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералната..

публикувано на 16.06.24 в 08:57
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 10:44

Журналисти: Кампанията не беше обърната към избирателите

" Политиците не успяха да научат много за избирателите си. Тази кампания като че ли не беше обърната към избирателите. Политиците разговаряха сами със себе си. Кампанията се отличи със скучноватост и сивост ".  Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мария Филева - репортер от БНР.  "Размина им се дневния ред - политиците..

публикувано на 14.06.24 в 14:12
Велислав Величков

Велислав Величков: Пеевски ще пише промените в Закона за съдебната власт

Слонът в стаята се нарича главен прокурор . Докато не отпадне длъжността главен прокурор нито един проблем в системата няма да се реши и политическият натиск няма да спре. Политиката не е излязла от прокуратурата. Това мнение изрази пред БНР Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки". Когато обвиняваше Гешев, Сарафов..

публикувано на 14.06.24 в 09:15

Марая Цветкова: Хората не вярват в "експертен кабинет"

Изборните резултати не са изненада . Мнението е на политолога Марая Цветкова. "Беше ясно, че някоя от тези формации ще бъде "пробутана" в Народното събрание . Някои говореха за партията на Радостин Василев МЕЧ, други – "Синя България" или "Солидарна България". Трети допускаха, че това може да бъде "Величие" - тези хора олицетворяват..

публикувано на 14.06.24 в 08:30
Георги Свиленски

Георги Свиленски за ГЕРБ: Като е първа сила, да си намери подкрепа

"Корнелия Нинова е избрана от българските социалисти. Получила е тяхната подкрепа. Когато бъде насочен прекият избор през септември, всеки социалист може да се яви. Тя връща властта при тези, които са я избрали ." Това каза в интервю за БНР заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Георги Ангелов: Това е краят на ерата..

публикувано на 14.06.24 в 07:55

Георги Ангелов: Това е краят на ерата Нинова и на падението на БСП

"Не сме доволни от резултата на изминалите избори. Не сме доволни и от поредните, шести парламентарни избори. Корнелия Нинова след 2017 г. ни води само надолу. Това е краят на ерата Нинова – ерата на падение на БСП . Оттук нататък трябва да говорим за бъдещето. БСП има електорален потенциал." Това заяви пред БНР Георги Ангелов,..

публикувано на 14.06.24 в 07:40
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Сценарият за нови избори също е сложен на масата

Сценарият за нови избори също е сложен на масата , защото категоричността на Бойко Борисов беше само за първия мандат. Това каза пред БНР политологът Теодора Йовчева. Тя подчерта, че за никоя от парламентарно представените партии не е изгодно отиването на нови предсрочни избори . Борисов: Ще има правителство, няма да съм премиер..

публикувано на 13.06.24 в 17:44
Явор Сидеров

Явор Сидеров: В тезата на Борисов за бъдещо правителство има противоречие

В тезата на Бойко Борисов за бъдещо правителство има противоречие , защото хем говори за експертно правителство, хем говори за политически разговори с останалите партии в 50-ия парламент и за постове за ГЕРБ, а това са политически назначения. Това мнение изказа пред БНР историкът и политически анализатор Явор Сидеров и уточни: "Той казва, че това,..

публикувано на 13.06.24 в 17:02
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Нинова няма да си тръгне

" Това, което вероятно ще се случи, е да се състави правителство, като отделни представители на партиите ще бъдат в управлението, но няма да носят отговорност за последиците от решенията, които ще взимат. Това няма да спомогне за това да се провежда политика в интерес на гражданите". Това мнение изказа пред БНР лидерът на "Солидарна България"..

публикувано на 13.06.24 в 15:24