Главчев: Още една предизборна пушилка беше разсеяна

Димитър Главчев
Снимка: БТА

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че вчера още една предизборна пушилка е била разсеяна, визирайки гласуваното от Надзорния съвет на НОИ увеличение с 11% на пенсиите от 1-ви юли тази година. 

Подготовката на вота 2 в 1, насрочен за 9 юни върви по план, отчете премиерът пред министрите.

Служебният премиер е категоричен, че увеличението на пенсиите от 1 юли с 11 на сто е по правилата и в съответствие със закона.

"И то в съответствие с всички правила - как се определя размер на пенсии и кой е органът оправомощен, за да извърши това. Не може и пенсиите на хората да са предизборен плакат, или някакъв друг вид, агитационен материал на политическите сили. Взехме решение в съответствие със закона", увели Главчев.

Той има уверението на Министерството на електронното управление, че удостоверяването на машините за гласуване върви по план.

"Екипите работят и се очаква в празничните дни от 24 до 26 май да бъде приключен", посочи министър-председателят.

Третата тема, която коментира служебният премиер, е политическата ситуация в Скопие след изборите. Той повтори, че България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но страната трябва да извървя пътя за това, ако има желание. Главчев напомни, че това минава през спазване на всички международни договори, включително този за добросъседство, подписан с България, и от 2022 година във формат за целия Европейски съюз.

"И тогава мисля, че не биха били имали никакъв проблем. Няма в никакъв случай ние да сме пречка за Република Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз при условие, че спазват всички договорки от 22 година досега", заключи служебният премиер.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за заявления за гласуване с подвижна секция

До днес хора с трайни увреждания могат да поискат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако са пропуснали да го направят до 25 май. Те могат да подадат заявление до Общината при положение, че в населеното място, където ще гласуват, има образувана подвижна секция за вота 2 в 1 на 9 юни. Поради множеството запитвания от Централната..

публикувано на 03.06.24 в 10:10

Пробен вот с машини ще се проведе днес в Попово

Община Попово ще организира и проведе с цел по-добра осведоменост на гражданите демонстрации със специализирани устройства за машинно гласуване. Днес от 10:00 до 12:00 ч. в зала БГ в Дома на културата "Димо Коларов" на пл. "Александър Стамболийски" №1 ще бъдат поставени устройства, на които обучители от РИК - Търговище ще демонстрират и обясняват на..

публикувано на 03.06.24 в 09:40

Спецоперация на полицията във Великотърновско

Специализирана полицейска операция се провежда във Великотърновска област. На много места има контролно-пропускателни пунктове. Проверяват се хора и автомобили. Работи се по сигнали за нарушения на политическите права на гражданите в последната седмица преди изборите. По неофициална информация в Горна Оряховица има задържани за грабежи,..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Дискусия по "Хоризонт": Политическата нестабилност и възможните коалиции

Програма "Хоризонт" на БНР организира втората дискусия за изборите за народни представители на тема: Политическата нестабилност и възможните коалиции, конфигурации и лидерски решения - какво управление е необходимо на България? На въпросите на журналиста Диана Янкулова отговаря Тома Белев – съпредседател на ПП ЗЕЛЕНО ДВИЖЕНИЕ, водач на..

публикувано на 02.06.24 в 11:40

Стартират обученията на членовете на СИК в Монтанско

В област Монтана от днес стартират обученията на членовете на секционните избирателни комисии. Те ще продължат до 6 юни, уточниха от Районната избирателна комисия От общините Брусарци и Медковец стартира обучението на членовете на секционните избирателни комисии в 12 Многомандатен избирателен район Монтана. 278 са стационарните комисии и седем..

публикувано на 01.06.24 в 17:02

Последен ден за регистрация на социологически агенции за проучвания в деня на вота

Днес е последен ден за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания "на изхода" на 9 юни - според хронограмата на Централната избирателна комисия. Резултатите от проучванията се оповестяват не по-рано от 20 часа на изборния ден и не преди обявяване края на изборния ден от ЦИК. Резултатите от допитвания до..

публикувано на 01.06.24 в 10:19

Дискусия по "Хоризонт": Политическата нестабилност и възможните коалиции

Политическата нестабилност и възможните коалиции, конфигурации и лидерски решения –какво управление е необходимо на България? Това е темата на безплатната дискусия, която програма "Хоризонт" на БНР организира за предстоящите избори за народни представители. На въпросите на журналиста Силвия Великова ще отговарят представителите на:..

публикувано на 01.06.24 в 09:00

Общественият съвет на ЦИК разпространи материали в помощ на гласоподавателите за вота 2 в 1

Общественият съвет към Централната избирателна комисия  разпространи информационни материали в помощ на гласоподавателите на изборите на 9 юни. В тях са посочени основните грешки при гласуването с хартиени бюлетини, които могат да ги направят недействителни, както и кои са основните стъпки при гласуването с машина. Днес е последният..

публикувано на 01.06.24 в 07:41

От 3 юни в Плевен предоставят изборните книжа и материали за предстоящите избори

От 3 юни в Плевен започва предоставяне на изборните книжа и материали за предстоящите избори на 9 юни на 11–те общини в областта. От днес всички документи се съхраняват в сградата на Областната администрация. Документите прие главният секретар и ръководител на техническия екип в Областна администрация, както и представители на РИК. Изборните..

публикувано на 31.05.24 в 22:13

"Плакатна война" в разгара на предизборната кампания в Кюстендилско

За "плакатна война" в разгара на предизборната кампания   в Кюстендилско сигнализират в местните партийни щабове. В Районната избирателна комисия е постъпила жалба от една от коалициите, че върху техните плакати наети от друга коалиция хора лепят плакати на конкурентите. Правят го и нощем. Това е нарушение на чл. 183, ал. 5 от Изборния кодекс...

публикувано на 31.05.24 в 18:50