Главчев: Още една предизборна пушилка беше разсеяна

Димитър Главчев
Снимка: БТА

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че вчера още една предизборна пушилка е била разсеяна, визирайки гласуваното от Надзорния съвет на НОИ увеличение с 11% на пенсиите от 1-ви юли тази година. 

Подготовката на вота 2 в 1, насрочен за 9 юни върви по план, отчете премиерът пред министрите.

Служебният премиер е категоричен, че увеличението на пенсиите от 1 юли с 11 на сто е по правилата и в съответствие със закона.

"И то в съответствие с всички правила - как се определя размер на пенсии и кой е органът оправомощен, за да извърши това. Не може и пенсиите на хората да са предизборен плакат, или някакъв друг вид, агитационен материал на политическите сили. Взехме решение в съответствие със закона", увели Главчев.

Той има уверението на Министерството на електронното управление, че удостоверяването на машините за гласуване върви по план.

"Екипите работят и се очаква в празничните дни от 24 до 26 май да бъде приключен", посочи министър-председателят.

Третата тема, която коментира служебният премиер, е политическата ситуация в Скопие след изборите. Той повтори, че България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но страната трябва да извървя пътя за това, ако има желание. Главчев напомни, че това минава през спазване на всички международни договори, включително този за добросъседство, подписан с България, и от 2022 година във формат за целия Европейски съюз.

"И тогава мисля, че не биха били имали никакъв проблем. Няма в никакъв случай ние да сме пречка за Република Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз при условие, че спазват всички договорки от 22 година досега", заключи служебният премиер.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Болярово

Дежурни специалисти в община Болярово заради важни срокове за изборите

Дежурни специалисти в община Болярово заради важни срокове за изборите.  Въпреки празничните и почивни дни, днес - 24 май и в събота в община Болярово ще бъде осигурено дежурство до 17.00 часа във връзка с предстоящите избори за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни, съобщават от общинската администрация. На разположение на..

публикувано на 24.05.24 в 15:35

Спря предизборната кампания в Кюстендил заради 24 май и абитуриентските балове

Партии и коалиции  в Кюстендил  прибраха предизборните си шатри и материали при централния площад "Велбъжд" и центъра на Кюстендил преди 24 май и започналите снощи абитуриентски балове. Предизборните програми на открито са насрочени за юни. Днес по пл. "Велбъжд" ще дефилират училищата в общината, от културните звена, творческият актив на..

публикувано на 24.05.24 в 10:19
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото честване на годишнината на читалище

Йотова: В предизборната кампания не се набляга на идеи, водещ елемент са скандалите

Настоящата предизборна кампания е коренно различна от кампаниите до момента, тъй като не се набляга на идеи, а  водещ елемент са скандалите, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград. Възможно е партиите да имат и своите добри предложения, но в публичния дебат ние не ги чуваме, подчерта вицепрезидентът: "Защото скандалите сложиха..

публикувано на 23.05.24 в 20:16

4 пъти повече досъдебни производства за купуване на гласове в страната

4 пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов  в Приморско: "Същите схеми, основно е "опрощаване на дългове". Цената е между 50 и 100 лева. Сигналите като цяло са 2,5% повече...

публикувано на 23.05.24 в 15:49

Как ще работи 50-ият парламент? Безплатен диспут по "Хоризонт"

Програма "Хоризонт" на Българското национално радио организира втория безплатен диспут за кампанията за народни представители. Той е за участниците във втората четвърт от списъка с партии, коалиции и инициативни комитети, съгласно изтегления в ЦИК жребии. Темата: "Как ще работи 50-ият парламент – законодателни приоритети и разделителни..

публикувано на 23.05.24 в 14:05

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-ти май до 17 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път като в този..

публикувано на 23.05.24 в 11:00
Община Стара Загора

С 2/3 по-малко са заявленията за гласуване по настоящ адрес в Старозагорско

С две трети по-малко са заявленията за гласуване по настоящ адрес в община Стара Загора за тези избори в сравнение с предходните. Това съобщи секретарят на общината Делян Иванов. До момента са подадени 1200 заявления, при над 3800 преди година. На 25 май изтича срокът, в който желаещите да гласуват по настоящ адрес могат да подадат..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

Продължава практиката партиите да сменят представителите си в СИК

Продължава практиката партиите да сменят представителите си в секционните избирателни комисии. Това е постоянен процес, който не е спирал, коментира председателят на РИК Кърджали Иван Робов. Той е умерен оптимист, че членовете на СИК ще са достатъчно подготвени да проведат изборния процес на 9 юни. Иван Робов : " За пореден път правим две в едно...

публикувано на 23.05.24 в 08:50

Доставиха 13 машини за пробното гласуване в Бургаско

13 броя специализирани устройства за машинно гласуване с инсталирана демо версия са доставени за област Бургас в Районна избирателна комисия (РИК). Те ще бъдат използвани за разяснителна кампания за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.  Устройствата са предоставени на..

публикувано на 23.05.24 в 08:40

Демонстрационните машини за вота са предоставени на общините в Габровско

Демонстрационните машини за вота на 9 юни са предоставени на общините в Габровския избирателен район. Устройствата ще са на разположение, по определен график, на всички избиратели, които искат да се ориентират по-добре и пробно да гласуват.  Подготовката за предстоящия вот преминава нормално в Габровския избирателен район и в предвидените..

публикувано на 22.05.24 в 19:29