Главчев: Още една предизборна пушилка беше разсеяна

Димитър Главчев
Снимка: БТА

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че вчера още една предизборна пушилка е била разсеяна, визирайки гласуваното от Надзорния съвет на НОИ увеличение с 11% на пенсиите от 1-ви юли тази година. 

Подготовката на вота 2 в 1, насрочен за 9 юни върви по план, отчете премиерът пред министрите.

Служебният премиер е категоричен, че увеличението на пенсиите от 1 юли с 11 на сто е по правилата и в съответствие със закона.

"И то в съответствие с всички правила - как се определя размер на пенсии и кой е органът оправомощен, за да извърши това. Не може и пенсиите на хората да са предизборен плакат, или някакъв друг вид, агитационен материал на политическите сили. Взехме решение в съответствие със закона", увели Главчев.

Той има уверението на Министерството на електронното управление, че удостоверяването на машините за гласуване върви по план.

"Екипите работят и се очаква в празничните дни от 24 до 26 май да бъде приключен", посочи министър-председателят.

Третата тема, която коментира служебният премиер, е политическата ситуация в Скопие след изборите. Той повтори, че България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но страната трябва да извървя пътя за това, ако има желание. Главчев напомни, че това минава през спазване на всички международни договори, включително този за добросъседство, подписан с България, и от 2022 година във формат за целия Европейски съюз.

"И тогава мисля, че не биха били имали никакъв проблем. Няма в никакъв случай ние да сме пречка за Република Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз при условие, че спазват всички договорки от 22 година досега", заключи служебният премиер.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивайло Динев: Дебатът за идеи и програми тотално е изчезнал сред политиците

Защо и как "ТикТок политиката" набира сили в Европа и България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Ивайло Динев , политолог от Центъра за Източноевропейски и международни изследвания в Берлин. "Това са политически формации, популяризирани най-вече в социалните мрежи. Това променя начина на провеждане на политическите кампании –..

публикувано на 17.06.24 в 09:09
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Преговорите за правителство трябва да започнат утре

Преговорите за правителство трябва да започнат утре, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии От ПП-ДБ заявиха, че независимо какво..

публикувано на 16.06.24 в 18:07

ПП "Величие" с мандат в Стара Загора

ПП "Величие" взе мандат в Стара Загора. Партията е на 7-мо място в региона и ще изпрати един депутат – Красимира Нинова – Катинчарова. Първи в 27-ми избирателен район са ГЕРБ-СДС и те ще имат  трима народни представители в новото Народно събрание. Това са Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илиана Жекова. ДПС и "Възраждане" ще имат по..

публикувано на 16.06.24 в 15:30
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 14:44

Радослав Бимбалов: Следващи избори ще ни вкарат в страховита турбуленция

" Следващи избори наистина ще ни вкарат в страховита турбуленция, от която не знам дали изобщо ще можем да излезем ". Това мнение изказа пред БНР писателят Радослав Бимбалов. " Те ще направят правителство, то е ясно . То ще бъде правителство, което ще бъде облечено под форма на програмно, експертно. Може би премиерът ще бъде образно..

публикувано на 16.06.24 в 14:43

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

" Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще . Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу ". Това коментира пред БНР Радан Кънев,..

публикувано на 16.06.24 в 14:41

Цветелина Пенкова: Нужна е глътка свеж въздух и смяна на лицата в БСП

Процесите, които се случват в БСП - на промяна, на обновяване, бяха необходими , каза пред БНР Цветелина Пенкова, която спечели евродепутатско място с листата на БСП. " Понякога наистина е нужна глътка свеж въздух и смяна на лицата, за да можем да продължим напред. /.../ Считам, че след всяка криза идва период на възход и ние сме на прага на..

публикувано на 16.06.24 в 14:39

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

" Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще бъде определено като правителство на ГЕРБ – независимо каква е коалицията и какви експерти ще бъдат сложени вътре. За хората отговорността изцяло ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде премиер, той ще носи персонално цялата отговорност". Това мнение изказа пред БНР..

публикувано на 16.06.24 в 11:21
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералната..

публикувано на 16.06.24 в 08:57

ДПС с мандат в Ямбол, ПП без народен представител в областта

ДПС взе мандат в Ямбол, въпреки че партията е на седмо място по резултат в избирателния район. Без народен представител в областта остават "Продължаваме промяната". Кметът на бургаското село Трояново, община Камено, Димитър Николов спечели депутатското място по системата "Хеър – Ниймайер" при резултат за ДПС – 4,3% за района.  ГЕРБ- СДС,..

публикувано на 15.06.24 в 13:06