Стоил Цицелков: Контролираният вот се наблюдава най-често в бедните и крайни квартали!

Стоил Цицелков
Снимка: Савина Спасова

По време на местните избори през ноември м. г. избирателна секция във Варна, открита в здравно заведение, се е използвала неправомерно от хора, които не са пациенти или работещи там, заради възможността за дописване в списъците. Това съобщи за Радио Варна Стоил Цицелков, представител на Обединението за честни избори (ОЧИ). 

Преди местния вот обединението публикува списък със секции във Варненско, в които има "необяснимо електорално поведение". Или с други думи, "става дума за места, където много рязко избирателите променят своите гласове, и то в рязък контраст със съседни секции. Това ни навежда на мисълта за някакъв вид контролиран вот, не мога да кажа купен", допълни той. По думите му, този процес изкривява нормалния, балансиран вот, който се наблюдава в същата община, а понякога дори и в същото училище. 

Едни и същи секции показват едни и също системни проблеми, коментира Ива Лазарова, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия. Това се очаква и на изборите 2 в 1, каза Цицелков. 

Очаква се публикуването на списъка на ОЧИ и тази година. Именно тези секции ще бъдат обект на обединението, каза Цицелков, и добави:  деня на изборите обикновено всичко вече е решено и както и да гласуваме, тези хора ще гласуват така, както са се договорили, и ще получат финансова облага. Контролираният вот идва понякога, когато в общината има само един голям работодател. Тогава хората са самомотивирани да подкрепят своя работодател. В случая говорим за крайна бедност - най-често това са много бедни, много крайни, маргинализирани квартали", посочи Стоил Цицелков. 

Целия разговор на Валери Великов със Стоил Цицелков, председател на Обединението за честни избори (ОЧИ), чуйте в прикачения звуков файл:









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералната..

публикувано на 16.06.24 в 08:57
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 10:44

Журналисти: Кампанията не беше обърната към избирателите

" Политиците не успяха да научат много за избирателите си. Тази кампания като че ли не беше обърната към избирателите. Политиците разговаряха сами със себе си. Кампанията се отличи със скучноватост и сивост ".  Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мария Филева - репортер от БНР.  "Размина им се дневния ред - политиците..

публикувано на 14.06.24 в 14:12
Велислав Величков

Велислав Величков: Пеевски ще пише промените в Закона за съдебната власт

Слонът в стаята се нарича главен прокурор . Докато не отпадне длъжността главен прокурор нито един проблем в системата няма да се реши и политическият натиск няма да спре. Политиката не е излязла от прокуратурата. Това мнение изрази пред БНР Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки". Когато обвиняваше Гешев, Сарафов..

публикувано на 14.06.24 в 09:15

Марая Цветкова: Хората не вярват в "експертен кабинет"

Изборните резултати не са изненада . Мнението е на политолога Марая Цветкова. "Беше ясно, че някоя от тези формации ще бъде "пробутана" в Народното събрание . Някои говореха за партията на Радостин Василев МЕЧ, други – "Синя България" или "Солидарна България". Трети допускаха, че това може да бъде "Величие" - тези хора олицетворяват..

публикувано на 14.06.24 в 08:30
Георги Свиленски

Георги Свиленски за ГЕРБ: Като е първа сила, да си намери подкрепа

"Корнелия Нинова е избрана от българските социалисти. Получила е тяхната подкрепа. Когато бъде насочен прекият избор през септември, всеки социалист може да се яви. Тя връща властта при тези, които са я избрали ." Това каза в интервю за БНР заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Георги Ангелов: Това е краят на ерата..

публикувано на 14.06.24 в 07:55

Георги Ангелов: Това е краят на ерата Нинова и на падението на БСП

"Не сме доволни от резултата на изминалите избори. Не сме доволни и от поредните, шести парламентарни избори. Корнелия Нинова след 2017 г. ни води само надолу. Това е краят на ерата Нинова – ерата на падение на БСП . Оттук нататък трябва да говорим за бъдещето. БСП има електорален потенциал." Това заяви пред БНР Георги Ангелов,..

публикувано на 14.06.24 в 07:40
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Сценарият за нови избори също е сложен на масата

Сценарият за нови избори също е сложен на масата , защото категоричността на Бойко Борисов беше само за първия мандат. Това каза пред БНР политологът Теодора Йовчева. Тя подчерта, че за никоя от парламентарно представените партии не е изгодно отиването на нови предсрочни избори . Борисов: Ще има правителство, няма да съм премиер..

публикувано на 13.06.24 в 17:44
Явор Сидеров

Явор Сидеров: В тезата на Борисов за бъдещо правителство има противоречие

В тезата на Бойко Борисов за бъдещо правителство има противоречие , защото хем говори за експертно правителство, хем говори за политически разговори с останалите партии в 50-ия парламент и за постове за ГЕРБ, а това са политически назначения. Това мнение изказа пред БНР историкът и политически анализатор Явор Сидеров и уточни: "Той казва, че това,..

публикувано на 13.06.24 в 17:02
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Нинова няма да си тръгне

" Това, което вероятно ще се случи, е да се състави правителство, като отделни представители на партиите ще бъдат в управлението, но няма да носят отговорност за последиците от решенията, които ще взимат. Това няма да спомогне за това да се провежда политика в интерес на гражданите". Това мнение изказа пред БНР лидерът на "Солидарна България"..

публикувано на 13.06.24 в 15:24