Георги Харизанов: Протестният вот има нов адресат. В парламента са 3 антисистемни партии

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

Диян Божидаров: Резултатът на "Величие" шокира всички

| Интервю
Ивелин Михайлов и Николай Марков
Снимка: БТА

Когато големите са слаби, се появяват нови играчи и това е закономерност.

Това заяви в предаването "Хоризонт до обед" политическият анализатор Георги Харизанов.

Според него резултатите от изборите не са приятни за хората, които имат претенции към системните партии. Харизанов даде пример с държави, където има установени тежки, сериозни, професионални партии и посочи, че там "появата на случайни играчи в политиката е невъзможна".

"Тук сме в обратната хипотеза – много слаби системни партии. Когато те не се справят добре, хората насочват гласа си другаде".

В парламента вече има 3 антисистемни партии, изтъкна Георги Харизанов.

"Какво казват антисистемните партии? Казват, че протестният вот има нов адресат".

Георги Харизанов  Снимка: Илия Вълков

Хората, които не харесват политическия естаблишмънт, гласуват за подобни формации, смята анализаторът, според когото в момента протестният вот се разслоява между ИТН, "Възраждане" и "Величие".

Във връзка с второто място в класацията след изборите Харизанов посочи, че "има огромно значение символиката – дали доскоро управлявалите вече не са дори втори". Второ място на ПП-ДБ би означавало, че ерозията е овладяна, изрази мнение той.

Вече има отстъпление дори на ядрата, отчита Георги Харизанов: "Всички правят спад".

Няма основания за празненства. ГЕРБ продължава да предлага най-добрият продукт на пазара, но причините за добро настроение приключват тук, смята анализаторът.

"Няма ги ярките политически послания, които да поведат хората", гласи оценката на Харизанов.

"Има го феномена на непрестижния вот. Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов и Киро Брейка, които няма да видите в национален ефир, в мейнстрийм медиите, ще станат ясни мащабите", обобщи той.

Резултатът на "Величие" шокира всички. Никой не очакваше този пробив, коментира относно представянето на ПП "Величие" журналистът от "Сега" Диян Божидаров, кореспондент във Варна.

"Величие" участваха на местните избори във Варна. Никой не ги забеляза. Във Ветрино си взеха гласовете. Затова сега шокът е много голям", обясни той.

"Към момента трябва да изведем като водещо обяснение рекламата през социалните мрежи, където има нови герои, нови лица, които водят дискусиите и диалозите и прокарват тенденции. И ние в традиционните медии не сме в час с тези неща и се изненадваме".

И партия МЕЧ е на 3%. Явно има неща, които тепърва трябва да анализираме, допълни журналистът.

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивайло Динев: Дебатът за идеи и програми тотално е изчезнал сред политиците

Защо и как "ТикТок политиката" набира сили в Европа и България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Ивайло Динев , политолог от Центъра за Източноевропейски и международни изследвания в Берлин. "Това са политически формации, популяризирани най-вече в социалните мрежи. Това променя начина на провеждане на политическите кампании –..

публикувано на 17.06.24 в 09:09
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 14:44

Радослав Бимбалов: Следващи избори ще ни вкарат в страховита турбуленция

" Следващи избори наистина ще ни вкарат в страховита турбуленция, от която не знам дали изобщо ще можем да излезем ". Това мнение изказа пред БНР писателят Радослав Бимбалов. " Те ще направят правителство, то е ясно . То ще бъде правителство, което ще бъде облечено под форма на програмно, експертно. Може би премиерът ще бъде образно..

публикувано на 16.06.24 в 14:43

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

" Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще . Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу ". Това коментира пред БНР Радан Кънев,..

публикувано на 16.06.24 в 14:41

Цветелина Пенкова: Нужна е глътка свеж въздух и смяна на лицата в БСП

Процесите, които се случват в БСП - на промяна, на обновяване, бяха необходими , каза пред БНР Цветелина Пенкова, която спечели евродепутатско място с листата на БСП. " Понякога наистина е нужна глътка свеж въздух и смяна на лицата, за да можем да продължим напред. /.../ Считам, че след всяка криза идва период на възход и ние сме на прага на..

публикувано на 16.06.24 в 14:39
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералната..

публикувано на 16.06.24 в 08:57
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 10:44

Журналисти: Кампанията не беше обърната към избирателите

" Политиците не успяха да научат много за избирателите си. Тази кампания като че ли не беше обърната към избирателите. Политиците разговаряха сами със себе си. Кампанията се отличи със скучноватост и сивост ".  Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мария Филева - репортер от БНР.  "Размина им се дневния ред - политиците..

публикувано на 14.06.24 в 14:12
Велислав Величков

Велислав Величков: Пеевски ще пише промените в Закона за съдебната власт

Слонът в стаята се нарича главен прокурор . Докато не отпадне длъжността главен прокурор нито един проблем в системата няма да се реши и политическият натиск няма да спре. Политиката не е излязла от прокуратурата. Това мнение изрази пред БНР Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки". Когато обвиняваше Гешев, Сарафов..

публикувано на 14.06.24 в 09:15

Марая Цветкова: Хората не вярват в "експертен кабинет"

Изборните резултати не са изненада . Мнението е на политолога Марая Цветкова. "Беше ясно, че някоя от тези формации ще бъде "пробутана" в Народното събрание . Някои говореха за партията на Радостин Василев МЕЧ, други – "Синя България" или "Солидарна България". Трети допускаха, че това може да бъде "Величие" - тези хора олицетворяват..

публикувано на 14.06.24 в 08:30