Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емил Паскалев: Трансплантирани доплащат за медикаменти от позитивния списък

болница лекари сестри
Снимка: БГНЕС

Професор Емил Паскалев, председател на Българското нефрологично дружество каза през "Хоризонт", че от две седмици бъбречно трансплантираните пациенти доплащат за три медикамента от позитивния списък, а от него не са изтеглени генеричните лекарства, както твърдят от здравното министерство.

Има решение на проблема с лекарствата за трансплантираните пациенти, каза пред "Хоризонт" министърът на здравеопазването Таня Андреева. Тя заяви, че е изненадана от поставения ултиматум от федерация "Български пациентски форум" заради липсата на необходимите безплатни медикаменти за трансплантираните.
Фирмата - притежател на разрешението е поела ангажимент и доплаща разликата, така че практически за пациентите лекарствата са безплатни, поясни Андреева.
Професор Емил Паскалев посочи, че от две седмици 500 души с нов бъбрек са принудени да доплащат за лекарствата си.
Доплащането зависи от дневната доза, респективно месечната доза, като се движи някъде от порядъка на около 70 до 150 лева месечно, което за мен, познавайки популацията на трансплантираните пациенти, е непосилно. Това ще доведе до неизбежното - че пациентите няма да могат да си го осигурят.
Причината, според Паскалев, е защото включените генерици в позитивния списък са с по-ниска цена и Касата заплаща изцяло само тях. За останалите пациентът трябва да доплаща. Професор Паскалев посочи също, че генериците все още са в позитивната листа като по този начин опроверга министъра на здравеопазването, че те са изтеглени от позитивния списък.
Има генерици и то много, които нашите пациенти не ползват. Нашият опит говори, че това нещо е с лош резултат - значи ще изтегли. Може наистина фирмата да има своите намерения, аз мога да коментирам в момента, в който те наистина излязат от списъка, но към днешния момент не е така.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!