Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 300 млн. лв. може да е дефицитът в болничната помощ до края на годината

Снимка: Капитал

Очертава се дефицит в болничната помощ до края на годината в размер от 150 до 300 милиона лева. Това обяви синдикалистът Иван Кокалов след заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Съветът иска спешна среща с премиера и министъра на здравеопазването, за да се търси решение на проблема.

Дефицитът не е изненадващ, каза доктор Иван Кокалов, защото с пари от бюджета за тази година - 69 милиона лева, бяха заплатени дейности от последните месеци на миналата година.

Най-песимистичният вариант сигурно ще е някъде около 300 милиона. В най-оптимистичния вариант ще е между 100-150 милиона плюс резерва. Този резерв може да покрие дефицити на лекарства, не можем да не заделим за онколекарства, за медицински изделия, и в същото време за дейности, обясни Кокалов.

Още не са факт новите правила за образуване на бюджетите на болниците и се работи по старите. Министерството на здравеопазването е пратило днес в Надзора на Касата становище по правилата.

В правилата има текстове доколко ще се плащат над прогнозните. 80 и няколко преписки да има в Министерството на здравето за нови лечебни заведения, за такива, които увеличават дейността си. Зад всяка една преписка, която изпълни закона и получи лиценз, трябва да стоят пари. От там идват дефицитите на болниците, каза Кокалов за част от промените.

Засега Касата заплаща надлимитната дейност на болниците след проверка.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!