Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо 600 000 са българите с диабет тип 2

Общо 600 000 са българите с диабет тип 2. От днес пациентски организации, съвместно с Дружеството по ендокринология, ще осигурят по едно безплатно изследване на кръвната захар на вече диагностицираните пациенти.

Безплатното изследване на кръвната захар ще е допълнително към двете, които се поемат от Здравната каса. На всеки пациент ще се даде талон.

Изследването е на гликирания хемоглобин, казва д-р Станимир Хасърджиев от Пациентската организация:

Дори един процент промяна в посока нагоре на гликирания хемоглобин увеличава многократно риска от сърдечно-съдови заболявания, въобще от усложнения на диабета, увеличава риска от проблемите с ретината, съдовите нарушения, всички органи и системи.

Какво представлява захарният диабет, посочва ендокринологът д-р Кети Канджикова:

Захарният диабет е хронично заболяване, което във времето прогресира. Увеличаване на кръвната захар в организма, така наречената хипергликемия. Захарен диабет тип 2 се среща при възрастните, но това беше в миналото. Сега със затлъстяването срещаме дечица 5, 6, 7-годишни със затлъстяване, при които се развива захарен диабет тип 2".

Кампанията ще обхване 9000 души от София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Банкя, а мобилни кабинети ще обикалят в малките градове.

Информация за програмата има на телефон 0700 -10-515.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!