Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Право и справедливост" на Ярослав Качински победи на евроизборите в Полша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Победител в евроизборите в Полша е опозиционната партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински, а сензацията - получилата 7 процента партия "Нова десница", чиято цел и излизане на страната от Европейския съюз. 

Изборите преминаха при много слаба активност на избирателите - само 22 процента. Самата Полша, от гледна точка на изборните преференции е разделена на две части. Варшава и западната част на страната гласуват за партията на премиера Доналд Туск, а източната подкрепя десните сили на Качински. Управляващите най-вероятно щяха да имат много по-нисък резултат, но благодарение на събитията в Украйна успяха да активизират част от своите избиратели.

Голямата сензация на изборите е партията "Нова десница" на бившия публицист и депутат Януш Корвин Микке. Тя получи 7,5 процента с лозунга за излизане на Полша от Европейския съюз и екзотични предложения - да се отмени плащането на данъци например. Електоратът на партията "Нова десница" е от млади хора. Този факт говори за отрицателен вот и неприемане на стария политически елит от младото поколение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Партията на премиера Виктор Орбан е победител на евровота в Унгария

С 52 процента изборен резултат управляващата партия на премиера Виктор Орбан спечели евровота в Унгария. Изненадващо на второ място се класира крайно дясната партия "Йоббик".  С този резултат националистите изпревариха социалистическата партия...

публикувано на 26.05.14 в 14:43

Управляващите партии печелят евроизборите в Унгария и Румъния

Управляващата десница в Унгария печели убедително изборите за Европейски парламент. Партията "Фидес" на премиера Виктор Орбан взе над половината от гласовете при активност под 30 на сто. Крайнодясната партия "Йобик" е втора, а социалистите са трети...

публикувано на 26.05.14 в 08:38