Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Полша започна еврообиколката на Барак Обама

Обама се срещна с полски пилоти на F-16 още на летишето
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама пристигна в Полша, откъдето започва европейската му обиколна, белязана от конфронтацията между Русия и Украйна.

Ангажиментът на Вашингтон към сигурността на своите съюзници в Централна и Източна Европа е ненарушим, заяви Обама, като добави, че това е крайъгълен камък за собствената сигурност на САЩ.

По време на престоя си във Варшава Обама ще се срещне с новия президент на Украйна Петро Порошенко в знак на подкрепа към неговата убедителна победа на изборите.

Очакванията на полското правителство са в две области. Първата - това са гаранциите за сигурност, които поляците искат да получат от САЩ, включващи създаването на американска база в Полша. В центъра на разговорите ще бъде и кризата в Украйна.  Днес ще бъде връчена за първи път новата награда "Солидарност", учредена по случай 25-та годишнина от свободните избори в Полша. Ще бъде награден лидерът на голяма част от кримските татари Мустафа Джемилев, но на самото връчване на наградата Барак Обама няма да присъства, за да не се изострят още  повече отношенията с Русия. 

Американският и полският президент довечера ще бъдат домакини на официалната вечеря, на която ще се срещнат с президенти и ръководители от Източна Европа.

Обиколката на Обама включва посещение в Белгия за срещата на върха на Г-7 и във Франция за разговори с френския президент Франсоа Оланд. Той ще присъства на церемонията по честването на 70-ата годишнина от десанта в Нормандия през Втората световна война. Там Обама може да се изправи лице в лице с руския президент Владимир Путин, което ще бъде деликатна среща на фона на дългите опити на американския държавник да изолира своя съперник. От Белия дом уточниха, че не е предвидена официална среща на четири очи между двамата лидери. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!