Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от НАТО от Централна и Източна Европа обсъдиха укрепването на източния фланг на Евроатлантическия съюз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев участва във Варшава в заседанието на страните от НАТО от Централна и Източна Европа. Разговорите са посветени на срещата на върха на Алианса, която ще се проведе през септември в Уелс.

В специално изявление полският президент Бронислав Коморовски представи основната цел на днешната среща на президентите: сондиране на мненията на страните от Централна и Източна Европа и провеждане на дискусия по темата за укрепването на източния фланг на Евроатлантическия съюз, главно в контекста на украинската криза.

Коморовски ще представи и външнополитическите приоритети на своята страна, които според поляците съвпадат и с една по-обща идея. Тя включва присъствие на силите на НАТО в Централна и Източна Европа, провеждането на циклични военни учения, реформа на натовските сили за бързо реагиране.

Полската страна ще търси и подкрепа за кандидатурата на външния си министър Радослав Шикорски за шеф на европейската дипломация, която кандидатура е силно разклатена след аферата, наречена от полските медии "заговорът на тримата сервитьори", заради мястото, където бяха направени тези записи. Публикациите им, в които Шикорски се изказва отрицателно за американската политика, имаше широк отзвук на запад и шансовете на Полша за ключови позиции в Европейския съюз поради това са намалени.

Президентската пресслужба също така информира, че най-вероятно на срещата ще бъде изработена и обща позиция по въпроса за сваления самолет на малайзийските авиолинии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!