Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Копач положи клетва като премиер на Полша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Досешаният председател на полския Сейм Ева Копач положи клетва като премиер на страната. Тя заема мястото на Доналд Туск, който беше избран за председател на Европейския съвет. За втори път в историята на Полша министър-председател е жена и за втори път правителството ще се ръководи от лекар по образование.

Новият премиер на Полша представи министрите от своя кабинет като силни личности и високи професионални умения. В него влизат 13 министри от старото правителство и петима нови. Избирането на Ева Копач, както и първите изказвания, сочат, че новото правителство ще води по-премерена и неангажирана политика по отношение на съседна Украйна. За това говори и липсата на бившия външен министър Радослав Шикорски в състава на правителство, против чиято кандидатура се обяви, според медиите, полският президент. Най-вероятно сега президентът Бронислав Комаровски ще има и по голямо влияние върху кабинета и неговата политика.

Ева Копач днес заяви, че приоритетите на правителството ще бъдат насочени към възстановяване на доверието на избирателите в оставащата една година до изборите. Тя лично ще се концентрира върху това, което става в страната, и ще бъде заинтересована от съдбата на всеки поляк.

.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!