Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консервативната "Право и справедливост" ще има абсолютно мнозинство в долната камара на полския парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Полската евроскептична опозиционна партия "Право и справедливост" ще има абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, след като спечели парламентарните избори в страната.

Консервативната партия "Право и справедливост" постигна историческа победа и със своите 38 процента, получени на изборите ще може самостоятелно да формира правителство. За нея гласува, както старият консервативен електорат, така и младите хора до 29 години. Акцентите в програмата на партията победителка на Ярослав Качински и нейното ново лице Беата Шидло бяха поставени под защитата на националните интереси, откриването на нови работни места и несъгласието с бежанската политика на ЕС. Образец за политик на Качински в тази област е унгарският премиер Виктор Орбан.

Това е една добра вечер за Полша. Гласоподавателите показаха невероятна активност и ентусиазъм. Това е истински празник за демокрацията. Толкова активно участие, независимо от нашите политически пристрастия, е истинска победа. заяви Беата Шидло.

Полската левица претърпя историческо поражение и не влезе в парламента, но от ляво на политическата сцена се появи нова радикална лява партия, която получи около четири процента от гласовете, което е нещо ново за Полша. Другата тенденция в тези избори показва, че това ще бъде парламент на дебютантите. Две нови политически сили влизат в него - популистката партия на бившия рок музикант Павел Кукиз с почти десет процента и политическата формация, подкрепяна от банковия капитал и бизнеса "Съвременна Полша", която спечели седем процента от гласовете.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!