Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цяла седмица Полша разтърсвана от масови протести срещу политиката на правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През седмицата в по-големите градове на Полша се проведоха масови протести, организирани от новосъздадения комитет "За защита на демокрацията", насочени срещу политиката на правителството на партията "Право и справедливост". 

Една от главните причини за протестите е подмяната на съдийския състав на Конституционния съд. Според опозицията подмяната, извършена от президента Анджей Дуда, противоречи на Конституцията, въпреки това тази промяна беше утвърдена и от Сейма на едно бурно нощно заседание. 

В четвъртък през нощта представители на министъра на отбраната Антоний Мачеревич влязоха в Експертния център на контраразузнаването на НАТО във Варшава и освободиха от длъжност неговия шеф и словашките офицери, работещи в него. Полските медии отбелязаха, че шефът на Центъра имал връзки с американските служби, а полското министерство на отбраната смята, че страната трябва да има свои позиции по важни въпроси на отбраната. 

Освен това политиката на чистки в държавните институции и фирми също обединява много недоволни хора. На вчерашната демонстрация във Варшава според някои данни са участвали до 50 хиляди души. Протестите обаче завършиха предсрочно поради анонимно телефонно обаждане за поставена бомба. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!