Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Писателят Хасан Ефраимов на гости за рождения ден на литературен клубПрез почивните дни писателят д-р Хасан Ефраимов гостува втори път на кърджалийци. При първото му посещение, за Деня на Кърджали, бе представен спектакълът "Джанки в Манхатън" по едноименния разказ на твореца. Хасан Ефраимов е автор на книгите „Метаморфоза”, „Шейтаните от тавана на гара Хитрино”, „Паралелен свят”, „Дервишки караконджул”, „Изпращачът на души”, „Събирачът на болка”, а последната му се казва „Възкресение”. Хасан Ефраимов е роден през 1966 в село Трем, Шуменско. Детството си, което не е леко, прекарва в родното си село. Това оставя отпечатък после върху цялото му творчество, от което струи носталгия и болка по родния край. Ефраимов е депресивен писател. Трудно може някой да прочете творбата му, с която става известен - "Джанки в Манхатън", без да пролее поне една сълза. Болка струи и от останалите му творби.
Караконджулът в произведенията на Ефраимов е противоречив образ. Той е звяр от тъмните дебри на ада, за да го видим накрая да плаче, седнал под цъфнала слива в градина в Манхатън.
Хасан Ефраимов е сред най-ярките представители на жанра магически реализъм в България. Характерно за автора е, че свободно споделя произведенията си в интернет.
Ето защо пристигна отново на гости на кърджалийци. Чуйте репортажа на Радка Петкова.

Галерия

Вижте още

Мирослав Шопов: Морето е в сърцето, дори и в Родопите

Свети Николай Чудотворец е покровител на пътешественици и моряци, освен на банкери и рибари. Ще кажете, странно е да говорим за моряци в планината, но да, има. Освен двете изкуствени морета - язовирите "Кърджали" и "Студен кладенец", които обграждат Кърджали, в града има и два морски клуба. За съжаление, днес те не развиват дейност, но в миналото са..

публикувано на 06.12.21 в 17:23

Златен и бронзов медал за борците от клуба по борба „Буря” Караманци на Международния турнир в Димитровград

Златен и бронзов медал спечелиха борците от клуба по борба „Буря” Караманци на Международния турнир по борба „Еню Вълчев” в Димитровград.  Това информира треньорът на борците Джейхан Тефик. При най-малките Тефик Тефик, който беше и най-малкият състезател завоюва златен медал, след като се наложи на финала над представителя на Турция. Дениз Ахмед спечели..

публикувано на 06.12.21 в 12:38
Папа Франциск слиза от самолета на международното летище „Елефтериос Венизелос“ край Атина.

Папа Франциск пристигна на посещение в Гърция

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск пристигна в Гърция.  Съпричастност към съдбата на бежанците е посланието ,което папа Франциск отправи още преди да пристигне в Атина. Визитата е по покана на държавния глава Катерина Сакеларопулу. Първата среща е в президентския дворец. Програмата включва също разговори с премиера Кириакос Мицотакис,..

публикувано на 04.12.21 в 12:20
Реджеп Ердоган

Ердоган: Никога няма да направя компромис по въпроса за лихвите в страната

Турският президент Реджеп Ердоган настоя в понеделник, че никога няма да направи компромис с повишаване на лихвените проценти поради позицията си, че високите лихви стоят зад рекордната инфлация в страната. Цитиран от турския телевизионен канал NTV, Ердоган отново защити намаляването на лихвите от централната банка на страната, като каза, че се очаква..

публикувано на 29.11.21 в 15:39

Проливни дъждове и силен вятър затрудниха придвижването в Истанбул

Турските медии съобщават, че проливните дъждове и силният вятър са причина за затруднено придвижване в Истанбул. В Коджаели бурята отнесе покривите на сгради. Отменени бяха планирани курсове на кораби в района на Измитския залив, посочва Си Ен Ен Тюрк. Приливни вълни са залели района близо до плажа. В Бурса бурният вятър повали дърво, за което се..

публикувано на 29.11.21 в 13:18

Без пълен локдаун в Гърция, затягат мерките за неваксинирани

Властите в Атина обмислят ново затягане на мерките, но само за неваксинирани и отхвърлят идеята за пълен локдаун. Засега няма регистриран случай на  варианта Омикрон.  Здравните власти в Гърция отчитат увеличаване на темпа на ваксинация. Според данните на министерството на здравеопазването продължава тенденцията на висок брой заразени и починали в..

публикувано на 29.11.21 в 12:09

Над 100 коли преминаха през пункта на СБА в Кърджали в акция "Зима"

В навечерието на зимата безопасността  и техническата изправност на автомобила на въпрос, който не търпи компромис и половинчати действия. За да не ни изненада отново първия сняг и за да не се случват трагични инциденти с човешки жертви. Успяхме ли да подготвим автомобилите за зимни условия или пак чакаме последния момент?  Автомобилът трябва да е..

публикувано на 27.11.21 в 16:41
Подкасти от БНР