Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Хасан Ефраимов на гости за рождения ден на литературен клуб



През почивните дни писателят д-р Хасан Ефраимов гостува втори път на кърджалийци. При първото му посещение, за Деня на Кърджали, бе представен спектакълът "Джанки в Манхатън" по едноименния разказ на твореца. Хасан Ефраимов е автор на книгите „Метаморфоза”, „Шейтаните от тавана на гара Хитрино”, „Паралелен свят”, „Дервишки караконджул”, „Изпращачът на души”, „Събирачът на болка”, а последната му се казва „Възкресение”. Хасан Ефраимов е роден през 1966 в село Трем, Шуменско. Детството си, което не е леко, прекарва в родното си село. Това оставя отпечатък после върху цялото му творчество, от което струи носталгия и болка по родния край. Ефраимов е депресивен писател. Трудно може някой да прочете творбата му, с която става известен - "Джанки в Манхатън", без да пролее поне една сълза. Болка струи и от останалите му творби.
Караконджулът в произведенията на Ефраимов е противоречив образ. Той е звяр от тъмните дебри на ада, за да го видим накрая да плаче, седнал под цъфнала слива в градина в Манхатън.
Хасан Ефраимов е сред най-ярките представители на жанра магически реализъм в България. Характерно за автора е, че свободно споделя произведенията си в интернет.
Ето защо пристигна отново на гости на кърджалийци. Чуйте репортажа на Радка Петкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09

Партиите, участващи в двата избора, да имат един и същи номер в бюлетините, очаква Ресми Мурад

Централната избирателна комисия да реши партиите и коалициите, които ще участват с листи и за европарламент, и за Народно събрание приоритетно да получат едни и същи номера в двете бюлетини. Това си очакване изрази областният лидер на ДПС-Кърджали Ресми Мурад пред Радио Кърджали: "Предполагам, че ЦИК ще направи така, че избирателите да бъдат улеснени -..

публикувано на 26.04.24 в 11:49

Навършват се 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал.Навъ Аварията има опустошителни последствия. Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 година..

публикувано на 26.04.24 в 10:19

40 лева ще е разликата в заплатата на селските кметове

Заплатите на кметовете на малките населени места се променят. На днешното заседание на Общинския съвет в Кърджали, общинските съветници гласуваха за промени в месечните възнаграждения на кметовете.  Трудовите им възнаграждения се диференцират според броя на населението по постоянен адрес.  Кметовете на кметства с население над 1000 души ще получат 1460..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40