Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Арт движение КРЪГ отбелязва Световния ден на културното многообразиеВ чест на Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие, който се отбелязва на 21 май, Арт движение Кръг осъществи две прояви с младежи от СУ „Васил Левски” в Ардино и в Духовното училище в Момчилград. Акциите са част от програмата на Мултикултурния град, каза Радост Николаева от Арт движение КРЪГ. В Ардино акцентът е върху творческото писане, децата писаха стихотворения по зададена тема, обясни тя. 

Радост Николаева: Тук има тема по която се работи, текстове, които ще се получат ще бъдат превърнати също във визуални инсталации. „Напиши ми стих и остави сърцето си за спомен“ – това е темата. А в Момчилград в Духовното училище ние ще обсъждаме презентация за съдбата на духовните храмове у нас. Така, че и двете събития са вълнуващи и са посветени на Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие.  

Авторите на най-интересните текстове от Ардино и Кърджали по зададената тема са поканени да участват и в 3-дневен курс по творческо писане в Дъждовница през август, каза още Радост Николаева. 

Вижте още
Foto: BGNES

В Смолянска област са предприети мерки за улеснение на гражданите при подмяна на документите за самоличност

През 2020г. изтича срока на валидност на голям брой документи за самоличност – лични карти, паспорти и свидетелства за управление на моторно превозно средство. Поради това се очаква увеличен прием на заявления за издаване и подмяна на български лични документи. В ОДМВР-Смолян са предприети редица мерки, които да улеснят гражданите при подмяна на..

публикувано на 20.01.20 в 08:45

Облачно и ветровито ще бъде времето

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология, днес преди обяд ще бъде облачно. В следобедните часове облачността над Западна България ще се разкъса. Ще духа слаб северозападен, в Източна България – умерен северен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 0° и 5°, в Кърджали и региона около 3°. В планините в сутрешните..

публикувано на 20.01.20 в 08:10

ГКПП "Рудозем-Ксанти" ще може да поема по 4300 коли на ден

Граничният контролно-пропускателен пункт "Рудозем-Ксанти" ще бъде проектиран така , че да хваща голям поток от коли, в това число тежкотоварни. Затова се прави прилежаща инфраструктура. Подробности от зам.-областния управител на област Смолян Адриан Петров: "Ще се стремим през него да минават както тежкотоварни автомобили, така и..

публикувано на 19.01.20 в 18:44

Община Кърджали поема транспортните разходи на спортистите по водна топка

Община Кърджали ще поеме транспортните разходи до съседни градове и входните такси за басейните на всички състезатели от клуба по водна топка, които се налага да тренират извън града. През януари покритият плувен басейн "Арпезос" ще остане затворен. Какво ще се случи със съоръжението след това, обяснява кметът Хасан Азис. "Предложих на..

публикувано на 19.01.20 в 18:22

Трайно подобрение на качеството на въздуха в региона отчита РИОСВ - Хасково

Трайно подобрение на качеството на въздуха в региона отчита РИОСВ - Хасково. Данните от мониторинга в Димитровград, Кърджали и Хасково показват подобрение на състоянието на въздуха в района, а през 2019г. качеството на въздуха в Димитровград и Кърджали отговаря на всички изисквания на националното и европейското законодателство. Качеството на..

публикувано на 18.01.20 в 16:16
Евродепутатът Асим Адемов

Евродепутатът Асим Адемов награди победителите в конкурса „Будителите на моя роден край, които трябва да помним" oт Кърджалийска oблacт

Eвpoдeпyтaтът Acим Aдeмoв днec нaгpaди пoбeдитeлитe в ĸoнĸypca „Бyдитeлитe нa мoя poдeн ĸpaй, ĸoитo тpябвa дa пoмним“ oт Кърджалийска oблacт, ocъщecтвeн cъвмecтнo c Pегионалното управеление на образованието - Кърджали. На награждаването присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, областния управител Никола Чанев, началникът на..

публикувано на 18.01.20 в 15:40

Планетариумът в Смолян се включва в инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“

Планетариумът в Смолян се включва в инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“ с безплатни посещения днес. Инициативата започва реализация в общините, които имат условия за развитие на зимни спортове и планински туризъм. Днес в общината ще бъде отбелязан и световният ден на снега. В третата събота на месец януари всички гости и жители на..

публикувано на 18.01.20 в 15:11