Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на Балканите в песни, танци и носии оживя на сцената на читалището в с. Бенковски (+ галерия)

Магията на Балканите в песни, танци и носии оживя на сцената на читалището в с. Бенковски, където учениците от СУ „Никола Й. Вапцаров“, които участват в творчески клубове по интереси изнесоха концерт в рамките на инициативата „Единни в многообразието“ под егидата на областния управител. Проявата е част от Комуникационната стратегия на Р България за ЕС през 2019 г, а целите й - опознаване на културата и традициите на различните общности в Източните Родопи, приемане на различията като платформа за сближаване и превенция на нетолерантността, приобщаване на младите хора към ценностите на Обединена Европа чрез изразните средства на изкуството, насърчаване на добросъседството, хармоничното съжителство и пълноценното общуване на хората с различен етнически произход и вероизповедание. Деца от християнски, мюсюлмански и ромски семейства изявиха таланта си на сцената в Бенковски, поощрявани от своите преподаватели и директора Мирослав Димитров. Областният управител Никола Чанев поздрави младите дарования и подчерта, че многообразието на традициите и ритуалите в Кърджалийско е онова, които ни прави истински богати, учи децата ни на толерантност и гради мостове между поколенията, съхранявайки най-ценното от миналото. В концерта участваха ученици от петте клубни форми в гимназията – фолклорните групи „Пъстра китка“, „Ритми“ и „Чучулига“, танцовата формация“ Пъргавелчета“  и Клуб „Театър и литература“. Те представиха добри практики от заниманията си по интереси, които обогатяват училищния живот и стимулират творческите им заложби. Пяха и танцуваха родопски и румелийски народни песни и танци, рецитираха стихове и представиха драматизация на легендата за вярата, надеждата и любовта. Областният управител връчи плакети на всички състави и им пожела нови художествени предизвикателства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Няма пострадали при пожара в бившия селскостопански техникум в Кърджали

Досъдебно производство за палеж е образувано в РУ-Кърджали след пожар късно снощи в бившия селскостопански техникум в Кърджали. От полицията съобщиха, че огънят е пламнал около 22 часа. Няма пострадали и засегнати съседни обекти. На място са били изпратени 20 пожарникари с четири противопожарни и три леки щабни автомобила от РСПБЗН в..

публикувано на 09.07.24 в 10:20

Жълт код за горещо време в цялата страна

Жълт код за горещо време в цялата страна издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ. Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са..

публикувано на 09.07.24 в 10:08

Пожарът край Пепелище е овладян

Кметът на село Пепелище Шенол Ахмед, каза, че пожарът се е разсптространил на територия близо 30 декара.  Пожар бушува снощи близо до село Пепелище край Кърджали. Огнените езици бяха близо до газопровода и завод за производство на каучукови изделия. На около 300 метра са последните къщи на селото. За това съобщиха слушатели на Радио Кърджали, след..

публикувано на 09.07.24 в 09:53

Дървата за огрев поскъпнаха двойно

Двойно са поскъпнали дървата за огрев за период от осем години. Това сочи сравнителен анализ на Изпълнителната агенция по горите, публикуван на сайта на институцията.  Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) направи сравнителен анализ на средните цени (без ДДС) при продажба от „временен склад“, за 1 куб. м.  „обезличена“ дървесина, добита от държавни..

публикувано на 09.07.24 в 09:32

Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за втория мандат

Депутатите от парламентарната група на Движението за права и свободи се събират днес в сградата на Народното събрание във връзка с втория  проучвателен мандат за съставяне на правителство. За заседанието на парламентарната група бе съобщено вчера от председателя ѝ Делян Пеевски, който свика Председателски съвет на Движението. "С колегите говорихме..

публикувано на 09.07.24 в 07:56

Пожар изпепели бивш техникум в Кърджали

Изгоря сградата на бившия селскостопански техникум в Кърджали. Огънят е възникнал малко след 22 часа. Според слушатели пламъците се виждали от километри. Сградата на старото училище се намира в промишлена зона, близо до една от входните пътни артерии на града. От години тя е необитаема, а дворът е обрасъл в растителност. В потушаването на..

публикувано на 09.07.24 в 07:42

Очаква ни слънчев ден

Днес ще е слънчево, около и след обяд - горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София: 33°. В планините ще бъде слънчево, след обяд над Рило-Родопската област с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на..

публикувано на 09.07.24 в 07:39