Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Откриха официално реновираната сграда на ЕГ "Христо Ботев" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"
С инструментала на песента  "Де е България?" в изпълнение на фанфарния оркестър под ръководството на г-жа Мария Митрева към Езиковата гимназия Христо Ботев, днес в училищния двор на гимназията и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ започна официалната церемония по откриване на обект "Основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност". На нея присъстваха областния управител Никола Чанев, кметът Хасан Азис, зам.-кметът Катя Митовска, зам.-кметът Веселина Тихомирова, началникът на РУО Гроздан Колев, общински съветници и директори на училища. 

 

 

Общата финансова стойност на проект “Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали” е почти 14 млн. лв., от които съфинансирането от Европейския съюз е в размер на  близо 12 млн. лв., националното съфинансиране е малко над 2 млн. лв., а съфинансирането от община Кърджали над 37 хил. лв. За сградата на Езиковата гимназия и основното училище са изразходвани почти 3 млн. лв. Директорът на езиковата гимназия Маноил Димитров, обобщи за Радио Кърджали какво е сторено в рамките на ремонта:

В рамките на проекта са ремонтирани фасадата, класните стаи са ремонтирани и обзаведени с нови мебели, обновени са спортните площадки, обособени са сцена на открито и кътове по интереси. За отоплението е изградена система на газ. В момента сградата се отоплява изцяло на газ. Фасадата на сградата е санирана, но е запазен автентичният й облик.  

По стълбището на сградата е обособена рампа, която позволява достъпа на деца в неравностойно положение.

Утре, 16 януари предстои официална заключителна церемония по проект "Обособяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали", която ще се проведе от 12.00 ч. в сградата на СУ "П. Р Славейлков". В СУ "Отец Паисий" ще почакат с прерязването на лентата, заради инцидентът който стана в края на миналата година, където падна част от мазилката на стълбището и това наложи отново преразпределяне на учениците в други сгради, заради осигуряване на безопасността на децата и персонала. Чуйте репортажът в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Учениците се връщат в класните стаи на 14 май

Новата дата за връщане в класните стаи вече е на 14 май. Това обяви днес на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев. Предлагат се и нови дати за изпитите след 7 и 12 клас, като няма пречка за провеждането на външното оценяване след 4-и и след 10-и клас, уточни още министърът. Няма да има проблем учебната година да се  приключи..

публикувано на 02.04.20 в 15:49
Ксанти

Над 10 са жертвите на covid-19 в област Ксанти

Гърция затяга мерките заради коронавируса. 49 са загиналите, а 82 нови случая само за ден. Общият брой на заразените с covid -19 e 1314 продължава да расте.  В Област Ксанти, съседна на българската област Смолян има 17 смъртни случая. Това съобщават регионалните гръцки медии xanthinews.gr и  kanali6.gr Правителството на Гърция предприема още по..

публикувано на 01.04.20 в 14:49

Програмата за туризма на Кърджали за 2020 г. се прие след бурни дебати

Общинските съветници приеха отчетът за изпълнението на Програма за развитието на туризма в Община Кърджали за 2019 г., а също и  Програмата за развитието на туризма в Община Кърджали за 2020 г.  Радослав Милев, общински съветник от Демократична България предложи да се отмени гласуването на Програмата за развитие на туризма за 2020 година до отмяна на..

публикувано на 01.04.20 в 12:55

Жител на кв. "Боровица" с апел да се осигурят маски и дезинфектанти на хората в квартала

Нуртин Салиф, жител на кв. "Боровица" в Кърджали се обади тази сутрин в редакцията на Радио Кърджали с апел някой от управниците да им помогне в закупуването на маски и дезинфектанти, защото по думите му, хората в квартала нямат пари:  "1,50 лв. е една маска, 3,50 лв. е едно флаконче от 50 мл. дезинфектант. На мен апелът ми е към управниците,..

публикувано на 31.03.20 в 17:09

Бойко Борисов: „Зеленият коридор“ за камионите трябва да стои отворен

Министър-председателят на България Бойко Борисов се срещна с валията на Одрин Екрем Каналп заради ТИР-овете, преминаващи през ГКПП „Капитан Андреево“. Премиерът пристигна на граничния пункт, за да се увери, че преминаването на тежкотоварни автомобили и обмяната на стоки се движи безпроблемно. На ГКПП „Капитан Андреево“ бяха и министърът на..

публикувано на 30.03.20 в 12:38

Смъртен случай от COVID-19 в гръцката община Мики затвори ГКПП Златоград

От вчера националният щаб на Гърция наложи пълна карантина на община Мики (Мустафчово), която е съседна на община Златоград от българска страна. Всяка вечер по гръцката обществена телевизия съобщават, че едно от най-опасните места за разрастване на епидемията са селата в община Мики, където са се върнали над 1000 души от рискови държави..

публикувано на 26.03.20 в 17:58

Ръководителите на държавните институции в Кърджали да подкрепят медиците

Областният управител на Кърджали Никола Чанев ще дари част от заплатата си на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" и призовава ръководителите на държавни институции и агенция да последват примера му. Бизнесът вече показва своята солидарност с медиците, които са първа линия и имат нужда от необходимите респираторни апарати и други необходими средства, за да си..

публикувано на 26.03.20 в 15:40