Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови 3 проби са изпратени за тест за COVID-19. Общо взетите проби в област Кърджали са 90



На територията на област Кърджали са диагностицирани с корона вирус общо 10 души. От тях 3 са на домашно лечение и нямат изразена симптоматика, 4 са настанени в болницата като на тримата състоянието е стабилно, а един човек е в Интензивно отделение. Тази информация обобщи днес областният управител Никола Чанев на брифинг, посредством видеочат: 

Трима вече са изписани. Вчера беше изписан първия пациент от МБАЛ „Д-р А. Дафовски“, днес са изписани 2-ма от болницата в Ардино. И тримата са с отрицателни проби. На тези трима човека им предстои 28 дни болничен, съгласно разпоредбите на Националния оперативен щаб, според който те също трябва да спазват карантинните изисквания и ще им бъдат извършвани проверки. В Интензивно отделение за съжаление имаме един наш съгражданин. Това е 71-годишният мъж от Рани лист, който постъпи с инсулт в болницата. Искрено се молим да преодолее този момент, защото при него болестта явно се развива с цялата си сила. 

1667 души са поставени под карантина от началото на извънредното положение до днес: 

В момента активната бройка, т.е. тези които продължават да са под карантина са 650 лица. Този брой може би не е максимално точният, тъй като това е динамичен процес и е възможно някои лица да са отпаднали, други да са прибавени. 

Чанев коментира, че силно е намалял броят на хората, прибиращи се от чужбина. Общо 20 са образуваните досъдебни производства за нарушаване на мерките на извънредното положение и задължителната карантина: 

От тях 15 са за нарушение на мерките за карантина, 5 са за нарушаване на мерките за извънредното положение, например разходка в парка. В този аспект полицията първо предупреждава, но при драстични нарушения се образува досъдебно производство. 

Днес от областта са взети и изпратени за тест 3 проби за коронавирус. От началото на извънредното положение са изпратени общо около 90 проби в лабораторията Стара Загора: 

Това обаче не означава 90 лица, тъй като на хората с доказана положителна проба с коронавирус, периодично се взимат нови проби. Днес са изпратени 3 проби. Двете са взети в Кърджали, а третата е взета на кърджалиец, който в момента е в Стара Загора.

Тествани са част от медиците, които се грижат за заразените, предстои да бъдат тествани и още от медицинските лица. Но един такъв тест показва дали лицето е носител на коронавирус в момента, само след няколко часа картинката може да се промени. Разбира се, трябва да се тестват медицинските лица и съм призовал и шефовете на ЦСМП и на болницата да извършват такива тестове.

Има тестван служител на МВР днес, чакаме пробата. Ст. комисар Атанас Илков ме информира, че всяка сутрин се измерва температурата на служителите на МВР. Те разполагат с медицински работник, който следи състоянието им и при най-малката индикация се реагира.  

Никола Чанев допълни, че трима служители на ЦСМП са тествани за коронавирус и резултатът и при тримата е отрицателен. Това са спешните медици, които са били контактни със заразените в Ардино и Кърджали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Даниела Петрова

Общинският съветник Даниела Петрова предлага мобилно туристическо приложение за Кърджали

Общината да възложи изработването и въвеждането на мобилно приложение, с което туристите да се ориентират по-лесно в туристическите обекти в Кърджали. Това предложи на последната сесия на Общинския съвет председателят на Постоянната комисия по европейски проекти и туризъм Даниела Петрова. За Радио Кърджали тя обясни: "Посредством мобилното приложение..

публикувано на 26.04.24 в 15:43

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09

Партиите, участващи в двата избора, да имат един и същи номер в бюлетините, очаква Ресми Мурад

Централната избирателна комисия да реши партиите и коалициите, които ще участват с листи и за европарламент, и за Народно събрание приоритетно да получат едни и същи номера в двете бюлетини. Това си очакване изрази областният лидер на ДПС-Кърджали Ресми Мурад пред Радио Кърджали: "Предполагам, че ЦИК ще направи така, че избирателите да бъдат улеснени -..

публикувано на 26.04.24 в 11:49

Навършват се 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал.Навъ Аварията има опустошителни последствия. Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 година..

публикувано на 26.04.24 в 10:19

40 лева ще е разликата в заплатата на селските кметове

Заплатите на кметовете на малките населени места се променят. На днешното заседание на Общинския съвет в Кърджали, общинските съветници гласуваха за промени в месечните възнаграждения на кметовете.  Трудовите им възнаграждения се диференцират според броя на населението по постоянен адрес.  Кметовете на кметства с население над 1000 души ще получат 1460..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27