Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първата доставка на ваксината на "Модерна" пристига у нас

Снимка: Ройтерс

По обед у нас ще пристигне първата доставка от 2 400 дози от ваксината на "Модерна" срещу Covid-19. Създадена е необходимата организация в държавната фирма "БулБио" за приемане, съхранение и разпределение на препарата към Регионалните здравни инспекции в страната. 

"БулБио" е единственото определено място за доставката на ваксината на "Модерна" у нас по договора, който е сключен между Европейската комисия и компанията производител. Препаратът е по-лесен за съхранение от този на "Пфайзер" и "Бионтех". Ваксината на "Модерна" се съхранява при температура от минус 20 градуса, а след изваждане от фризерите може да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса, до 30 дни, съобщи преди дни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов:

"Всички РЗИ-та тала или иначе разполагат с хладилници, тъй като от 2 до 8 градуса е стандартното съхранение на всички ваксини, така че по отношение на разпределянето и съхранението няма никакви проблеми."

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на "Модерна". Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли,като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.


Вижте още

Женят безплатно на 14 февруари в Момчилград

В Момчилград двойките, които са решили да се врекат във вечна вярност точно в Деня на влюбените, 14 февруари, могат да го направят безплатно. Щедрият жест е от ръководството на общината и вече се превръща в традиция, става ясно от сайта на общинската администрация.  Влюбените, които са си избрали този ден, за да сключат граждански брак ще бъдат..

публикувано на 18.01.21 в 16:31

Ботевци: Да засадим "Гора - Христо Ботев"

В чест на 100-годишнината на първата гимназия в град Кърджали, чийто наследник е днешната Езикова гимназия „Христо Ботев“, през първата седмица на месец април учениците от клуб „Предизвикателство” призовават своите съученици, родители и бивши ученици на Гимназията да посадят 100 дръвчета в парк „Простор“. Предизвикателството е отправено и към всички..

публикувано на 18.01.21 в 15:20

Властите обсъждат варианти за присъствено обучение и на големите ученици

Министрите на здравеопазването и на образованието Костадин Ангелов и Красимир Вълчев обсъждат на работна среща връщането към присъствено обучение на част от учениците от 5 до 12 клас в началото на следващия месец. Сред дискутираните към момента варианти е от 4 февруари, когато започва вторият учебен срок, в клас да се върнат три випуска от по-големите..

публикувано на 18.01.21 в 15:15

С инструктаж започнаха присъствените занятия за малките йовковци

С инструктаж за безопасност започнаха присъствените учебни занятия за малките йовковци тази сутрин. Във всичките три приемни школа представители на училищното ръководство от СУ „Й. Йовков“ посрещаха родителите и малчуганите, за да им помогнат да се ориентират в новата среда. Директорката Недялка Кюпреджиева беше при децата, разпределени в..

публикувано на 18.01.21 в 13:27

Полицаи и здравни инспектори изненадаха още едно заведение нарушител в Кърджали

Полицаи и здравни инспектори изненадаха собственици на още едно заведение в Кърджали, което е нарушило ограничението да работи, сигнализираха наши репортери. При извършване на проверка от компетентните органи - МВР и РЗИ, са установили клиенти, които са се хранели на място, въпреки забраната. Документите на нарушителите са били прибрани за проверка...

публикувано на 18.01.21 в 12:57

Малките ученици от СУ "Й. Йовков" започнаха присъствени занятия

От днес учениците от 1 до 4 клас на СУ "Й. Йовков" в Кърджали започнаха присъствени занятия. Те влязоха в класните стаи в сградите на други училища в града, докато трае ремонта на отоплителната система в тяхното. Подробности съобщи директорът Нели Кюпреджиева: От страницата на училището родителите могат да се информират къде конкретно е..

публикувано на 18.01.21 в 12:32
д-р Виктор Кирчев

Започва втората фаза на имунизация срещу COVID-19 у нас, ваксинират учители и възрастни хора, в Кърджали идват дозите за реимунизация

Днес в РЗИ Кърджали се очаква да пристигнат ваксините за реимунизацията на първите 10 медици в областта, които се ваксинираха в края на декември миналата година. Това съобщи за Радио Кърджали д-р Виктор Кирчев, началникът на РЗИ:   От днес стартира втората фаза на имунизацията срещу коронавирус у нас. Съгласно Националния план за ваксиниране..

публикувано на 18.01.21 в 11:46