Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте напрежението между частните пенсионни фондове и държавата

Снимка: Ани Петрова

Първите, които ще получат допълнителна пенсия от частните пенсионни фондове от месец септември т.г., са жените родени след 1960 г. Битката между частните пенсионни фондове и държавата за бъдещето на втория пенсионен стълб продължава. В последните дни тя се състои в размяна на съвети към гражданите дали да прехвърлят пенсионните си партиди в НОИ или да ги оставят в частните фондове. 
"В универсалните фондове има 3 млн. и 800 хиляди индивидуални клиенти, като  2,5 млн. са заетите в България. Тоест в универсалните фондове грубо 30 % от клиентите не се осигуряват активно по ред причини. Най-голям дял са работещите в чужбина. Това са хора, които никога няма да придобият право на пенсия от НОИ“, заяви Владислав Русев, изпълнителен директор на едно от големите пенсионно осигурителни дружества в България. Според него за болшинството от хората ще бъде по-неизгодно да се откажат от парите си в универсалния фонд и да се прехвърлят в НОИ, защото така те ще загубят едни лични пари в замяна на малко по-висока държавна пенсия.
Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

48 паралелки ще приемат ученици след 7 клас в област Кърджали

Утвърден е вече план-приемът за учениците след завършено основно облазование за 2024-2025 учебна година за област Кърджали. Кандидат-гимназистите ще се борят за приемане в 48 паралелки в училища в цялата област. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова: "...От общо 48 паралелки след завършено основно..

публикувано на 26.04.24 в 10:51

Предимно слънчево време ни очаква в петък

През деня ще е предимно слънчево. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Краткотраен дъжд е възможен и в района на Кърджали, Смолян и Хасково. Ще духа слаб предимно северен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°. За Кърджали - около 20 градуса. В планините ще бъде..

публикувано на 26.04.24 в 09:23

Парламентът заседава за последно

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила от първи..

публикувано на 26.04.24 в 09:13

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души.

публикувано на 26.04.24 в 09:09

Очаква се властите да обявят мерките срещу коклюш

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването на..

публикувано на 26.04.24 в 09:02

Намалиха обхвата на "Синята зона" в Кърджали

На днешното заседание на Общинския съвет бе приета наредба за намаляване обхвата на Синята зона в Кърджали.  15 знака с обозначение за платено паркиране  ще бъдат премахнати.  На тези места спирането ще бъде забранено.  Председателят на Постоянната комисия по транспорт и комуникация Мюмюнали Халил посочи промяната.  Някои от досегашните зони се..

публикувано на 25.04.24 в 17:04

Ресми Мурад: Номинирахме над 40 души за кандидати за народни представители

На разширеното заседание на областния съвет на ДПС са обсъдени над 40 предложения за кандидат народни представители за следващото НС.  Областният лидер на партията Ресми Мурад, съобщи още, че е и злъчен и списък от 17 кандидатури за представители на България в Европейския парламент.  Сред тях е и кандидатурата на досегашния евродепутат от БСП Елена..

публикувано на 25.04.24 в 15:55