Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампания за подобряване на условията в шивашките предприятия

Снимка: dnevnik.bg

Тази седмица България се включва в мащабна кампания за подобряване на условията на труд и заплащане в шивашките предприятия. Кампанията е под наслов  „Шивашките фабрики и шивашките работници имат нужда от безопасни места за работа“.
В България в шивашкия бранш официално са заети повече от 80 000 души. Те са силно засегнати от коронакризата.
От Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост към КНСБ настояват за въвеждане на т.нар. „заплата за издръжка“ в шивашките предприятия, където работниците масово са на минимална работна заплата.
Предстоят преговори с работодателите за браншов договор за шивашката промишленост с акцент върху доходите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

БНР влиза и в TikTok

Българското национално радио официално влиза в света на TikTok от днес. В нашия чисто нов канал ще бъдем информативни, забавни и ще споделяме моменти от ефирното излъчване на всички програми … с кратки клипчета. Ще ви разходим зад кулисите на най-големите събития на БНР през годината и ще ви запознаем с хората, които всеки ден са зад/пред микрофоните..

публикувано на 09.05.24 в 09:35

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл  izbori@mvr.bg  - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е част от предприетите от МВР мерки за ефективно..

публикувано на 09.05.24 в 09:33

Флашмоб „Гласувай, твоят глас има значение“ в Езиковата за Деня на Европа

„Гласувай, твоят глас има значение“ беше мотото на флашмоб, с който младшите посланици на Европейския парламент от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали отбелязаха Деня на Европа – 9 май. Това съобщи за Радио Кърджали Галина Запартова, старши посланик. Няколко са инициативите, организирани от младшите посланици, като целта е да заостри..

публикувано на 09.05.24 в 07:15

Високи цели и повече мандати си пожелават основните политически сили в Хасково

Високи цели и повече мандати от преди си поставиха основните политически сили в Хасково на старта на предизборната кампания. Обобщение на Божидар Събев: "За ГЕРБ-СДС ще е най-важното да се стабилизира икономиката. Да се спре тегленето на външни заеми и социалните плащания да се покриват с реално заработени в държавата пари.  Делян Добрев си..

публикувано на 08.05.24 в 16:19
Снимката е илюстративна

Два нови пункта на детската млечна кухня в Кърджали

В Кърджали официално бяха открити два нови пункта на детската млечна кухня в града, с което пунктовете стават общо три. Те са в най-големия квартал на родопския град – „Възрожденци“, откъдето са почти половината от ползвателите на предоставяната от община Кърджали социална услуга. Досега млечна кухня имаше само в центъра на Кърджали. Над 100 са децата..

публикувано на 08.05.24 в 15:54

9 малки надуваеми лодки задържаха на "Капитан Андреево"

9 недекларирани надуваеми лодки и 3 механични помпи бяха задържани на ГКПП "Капитан Андреево" при проверки, част от общите действия срещу контрабандата. Кампанията протече с участието на служители на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите. При един от случаите в началото на..

публикувано на 08.05.24 в 14:28

Кабинетът ще смени някои областни управители

Кабинетът ще смени някои областни управители. Това става ясно от предварителния дневен ред на правителственото заседание, което се провежда в този час. Това е първата точка като проект за решение, от която не става ясно в кои области ще са промените, но вероятно смените са заради изборите 2 в 1 на 9 юни.  Припомнямe, че областния управител на..

публикувано на 08.05.24 в 13:59