Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флашмоб „Гласувай, твоят глас има значение“ в Езиковата за Деня на Европа

3
Снимка: ЕГ "Хр. Ботев", Кърджали

„Гласувай, твоят глас има значение“ беше мотото на флашмоб, с който младшите посланици на Европейския парламент от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали отбелязаха Деня на Европа – 9 май. Това съобщи за Радио Кърджали Галина Запартова, старши посланик.

Няколко са инициативите, организирани от младшите посланици, като целта е да заостри вниманието и провокира интереса на най-големите учениците, тези, на които им предстои да упражнят правото си на глас, за участие в предстоящите избори за представители в европарламента, които ще се произведат на 9 юни.


Младшите посланици и ученици от 10Е клас се подредиха, като изписаха цифрата 9. В ръцете си държаха послания за предстоящия вот, описа една от инициативите Запартова. Преди дни най-младите посланици, осмокласниците, изработиха постери и подредиха изложба на тема избори за Европейски парламент, допълни старшият посланик.

Учениците, които работят за повишаване информираността на връстниците си за европейските институции, изготвиха мултимедийни проекти. Те бяха презентирани през целия ден във фоайето на училището. Целта е  възпитаниците на Гимназията да се запознаят с  Деня на Европа, историята на създаването на Европейския съюз, ценностите и стратегиите и други актуални теми, посочи още Запартова.

На 9 май отбелязваме Деня на Европа, посветен на мира и единството на стария континент и е свързан с историческата декларация на френския външен министър Робер Шуман. С нея на 9 май 1950 година той предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана, която е първата стъпка към изграждането на това, което днес е Европейският съюз. „Обединението на Европа няма да стане изведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на същинска солидарност“, цитират Робер Шуман младшите посланици на ЕП от Езиковата гимназия в Кърджали.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Човек загина при тежка катастрофа по пътя за Маказа (СНИМКИ)

Един човек е загинал, а дуги трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода Маказа. Инцидентът е станал около 7.30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на Радио Кърджали сблъскали са се две коли с гръцка и румънска регистрация, като жертвите са пътували в гръцкия автомобил.  Пострадалите..

публикувано на 15.07.24 в 09:21
снимката е илюстративна

Пожарът в Свиленградско е един от най-големите за последните години

През изминалото денонощие у нас е имало над 220 пожара. Сега се работи по големи пожари в Хасковско и Варненско. Това каза за БНР главен комисар Александър Джартов, който оглавява Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Във Варненско и край Хисар пожарите са локализирани. Около 1000-1100 служители са на постоянно дежурство, обясни..

публикувано на 15.07.24 в 09:15

Жегите продължават до четвъртък, на места се очакват до 43 градуса

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса, посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури. Може да се наблюдават и т.нар. сухи гръмотевици,..

публикувано на 15.07.24 в 09:06

Оранжев код за високи температури е обявен и за утре

Оранжев код за опасни високи температури е обявен и за утре в цялата страна. Утре остава слънчево, след обяд - горещо.  Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в Кърджали и Хасково ще бъдат 38°-39°, в..

публикувано на 14.07.24 в 17:46

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 17:37

Кърджали бе домакин на ретро авто парад

Кърджали бе домакин на ретро авто парад в рамките на фестивала "Дните на приятелството". Той се проведе на пешеходната зона между сградата на Общинска администрация и Централна поща. Изложени бяха близо 35 стари возила от Кърджали, Хасково, Смолян и Пловдив. Участниците получиха сертификати и купи. Купата на кмета получи Алпер Алтънай с..

обновено на 14.07.24 в 17:14

Пожарът край Свиленградско се развива в посока Турция

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в село Щит. Той допълни, че към момента няма опасност за местни жители. Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства. Огнеборците все още нямат..

публикувано на 14.07.24 в 16:20